Viorica Dăncilă kormányzati mérlege: igazi sikerpropaganda

Balogh Levente 2018. július 23., 16:21

Igazi sikerpropagandává dagadt Viorica Dăncilă hétfői beszámolója, amelyen kormánya féléves fennállásának megvalósításait ismertette: a miniszterelnök csupa pozitív eredményről számolt be.

Fotó: Gov.ro

Mint kifejtette, az első hat hónapban 12 százalékkal nőttek az állami költségvetés bevételei az előző év azonos időszakához képest. Ez 15 milliárd lejt jelent, a tavalyi év első felében ugyanis 117,1, az idei esztendő első hat hónapjában viszont 132 milliárd lej folyt be az államkasszába.

A kormányfő szerint a többletet a lakosság jövedelmének növelésére, illetve beruházásokra költötték.

Megjegyezte: a jövedelemadóból származó bevételek a tavalyi 14,8 milliárdról 11,7 milliárdra csökkentek. Ez ugyanakkor szerinte annak tudható be, hogy az adó mértéke 16-ról 10 százalékra csökkent.

Hozzátette ugyanakkor: a társadalombiztosítási járuléknak a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása nyomán 12,6 milliárd lejes többletet eredményezett, ami 46,8 milliárdos bevételt jelent.
A miniszterelnök sikeresnek nevezte az európai uniós források lehívásának mértékét is, az ugyanis a tavalyi utolsó hónapjában 16 százalékos volt, míg idén júniusban már 19 százalékos, miközben az uniós átlag 20 százalék.

Ez annyit jelent, hogy az idei első hat hónapban 6,8 milliárd eurót hívtak le.

A közberuházások kapcsán arról beszélt: azok értéke az idei első félévben elérte a 9,1 milliárd lejt, szemben az előző év ugyanazon időszakában jegyzett 6 milliárddal. A közvetlen külföldi beruházások mértéke is nőtt a kormányfő szerint: a 2017 első felében jegyzett 1,93 milliárd euróról 2,21 milliárdra.

A munkanélküliség kapcsán kifejtette: a cél az, hogy annak mértéke 2020-ra 3 százalék alá csökkenjen. Míg tavaly decemberben 4,02, idén júliusban 3,48 százalékos a mértéke.

Mint ismeretes, azóta, hogy 2016 decemberében a PSD-ALDE koalíció megnyerte a parlamenti választást, Viorica Dăncilă immár a harmadik szociáldemokrata párti kormányfő, elődei, Sorin Grindeanu és Mihai Tudose ugyanis konfliktusba kerültek Liviu Dragnea pártelnökkel, ezért távozniuk kellett.

Klaus Johannis államfő lemondásra szólította fel, arra hivatkozva, hogy nem rendelkezik a kormányfői tisztség betöltéséhez szükséges kvalitásokkal, Ludovic Orban, az ellenzéki liberálisok elnöke pedig Dragneával együtt hazaárulás miatt feljelentést tett ellene az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt, mivel szerinte nem beszélhettek volna az erre vonatkozó titkos kormánydokumentumról.

Dragnea: nincs szó kormányátalakításról 

Sem a koalíciós partnerrel, sem a miniszterelnökkel nem esett szó arról, hogy idén nyáron kormányátalakítást hajtanak végre – jelentette ki Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki meghatározó befolyással bír a kormányfő tevékenységére. Dragnea vasárnap este a România TV adásában elmondta, a kormányzást kiértékelik, de a kabinet esetleges módosításáról szóló tárgyalások nem szerepelnek a napirenden. A miniszterelnök kormányértékelője kapcsán kifejtette: azt a nyár folyamán minden egyes miniszter saját szakterületére vonatkozó beszámolója követi majd, mivel minden területen sikerült már megvalósítani a kormányprogram egyes elemeit, így van miről beszélni.