Korrupciós gyanú az Első otthon program hiteligényléseit elbíráló garanciaalapnál

Balogh Levente 2018. július 19., 16:20

Korrupció gyanúja merült fel az Első otthon program hiteligényléseit elbíráló Országos Hitelgarancia-alapnál, ezért az országos rendőr-főkapitányság gazdasági bűncselekmények felderítésére szakosodott osztályának munkatársai összesen 23 helyszínen folytattak házkutatást.

Fotó: Pixabay.com

A rendőrök a garanciaalap székházában, valamint az ügyben érintett alkalmazottak otthonában is vizsgálódtak.

A gyanú szerint a garanciaalap több munkatársa is csúszópénzt kért annak fejében, hogy egyes igénylők dossziéját hamarabb elbírálja a többi igénylőhöz képest, rontva ezzel a többiek esélyeit arra, hogy kedvezményes hitelhez jussanak. A vesztegetés összege 200 és 500 euró között volt.

Az ügyben nyolc személyt állítottak elő kihallgatásra, 60 személyt pedig tanúként idéznek be. Emellett az adóhivatal bevonásával az egyik érintett alkalmazott cégénél is vizsgálósnak, felderítendő a törvénytelen pénzmozgásokat, valamint a katonai ügyészség bevonásával egy, az ügyben érintett bukaresti altiszt ellen is nyomoznak. A garanciaalap közölte: a nyomozás nem akadályozza az intézmény tevékenységét.

Mint ismeretes, az Első otthon programot nyolc éve indították útjára, hogy felrázzák a nemzetközi gazdasági válság által sújtott ingatlanpiacot. Azóta mintegy 230 ezer lakás talált gazdára a program keretében nyújtott hitelnek köszönhetően. A program lényege, hogy az állam legtöbb 60 ezer eurós összegig garanciát vállal az ingatlanhitelekre, a bankok így alacsony, 5 százalékos önrésszel folyósíthatják azokat az igénylők számára.

A programban kulcsszerepet játszik a garanciaalap, amely a bankok után elbírálja az igényléseket, és rábólint a garanciavállalásra. A kedvezményezetteknek a törlesztőrészleteken túlmenően évente egy bizonyos összeget kell befizetniük az alapba.