A pénzügyminisztérium legtöbb 55 lejben korlátozná a belföldi gáz megawattóránkénti árát

Krónika 2018. július 19., 11:46

A pénzügyminisztérium honlapjára feltöltött határozattervezet szerint 55 lejben korlátoznák 2021. június 30-ig egy megawattóra (MWh) belföldi földgázból származó energia árát.

(képünk illusztráció) Fotó: Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

„A korrekt versenyhelyzet megőrzése és a gázár ellenőrizetlen emelkedésének meggátolása érdekében a pénzügyminisztérium a gázár ellenőrzésének lehetőségét fontolgatja. (...) Erre azért van szükség, mert 2017 áprilisa után, amikortól teljesen liberalizálták a földgáz árát, a lakosság egyre többet fizet. Az említett periódusban a drágulás 29,5%-os volt, és ez 2019 márciusára eléri a 33,75%-ot” – szerepel a jogszabály Agerpres által idézett indoklásában.

Az intézkedésre azért is szükség van, mert a gázpiacot uraló két nagyvállalatnak együtt 95 százalékos részesedése van (a Romgaznak 48,88%, az ÖMV Petromnak 46,08%). A földgázpiacot 2017. április 1-jétől liberalizálták, az árakat a kereslet-kínálat szabja meg.

A határozat indoklása rámutat: a hazai gáz átlagára tavaly áprilistól megawattóránként 70,93 lejről 77,72 lejre nőtt, 2019 márciusára pedig eléri a 80,25 lejt.

Az előrejelzések szerint az import gáz ára 2019 márciusában 94,58 lej/MWh lesz. A román piacon hét termelő, öt importőr, két raktározó és 87 elosztó van jelen. Az országban 3,7 millió fogyasztó van rácsatlakozva a földgázhálózatra, amelyből 3,4 millió háztartás.

Amint arról beszámoltunk, Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója – akiről úgy tartják, hogy ő egymaga irányítja a szociálliberális koalíció gazdaságpolitikáját – egy hétfő esti interjúban 20 százalékkal olcsóbb földgázt ígért jövőre.

Elmondása szerint megengedhetetlen, hogy a gázpiacot uraló két nagyvállalat 300 százalékos haszonnal dolgozzon, „hiszen a 27 lejes ráfordítással kitermelt mennyiséget 81 lejért adja, és ezt valakinek ki kell fizetnie”.

 Vâlcov szerint a törvény lehetőséget teremt a kormánynak, hogy beavatkozzon, és „legtöbb három évre” szabályozza a gáz árát. Éppen ezért „biztos abban”, hogy a kormány felhasználja ezt a jogszabályt, és „jövő esztendőtől a gáz több mint 20 százalékkal olcsóbb lesz, mint most”.

{K1}

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) tagja a héten a Krónikának megerősítette: a versenytörvény valóban lehetővé teszi a kormány számára, hogy legtöbb három évig korlátozza az árakat. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy az energiaár-szabályozó hatóságnak ebbe semmiféle beleszólása nincs, a kormány tervezetére a Versenytanácsnak kell rábólintania.

Kérdésünkre a szakember elismerte, hogy jelen pillanatban „eléggé elszálltak” a román földgázpiaci árak, hiszen míg tavaly 60 lej volt a megawattóránkénti ár, addig ez most már 90 lej fölött jár a hazai kitermelésű gáz esetében, az import pedig már 120 lej körül alakul, ami már kétszerese a 2017-es árszintnek. „Ha nem most, akkor soha nincs realitása annak, hogy a kormány ezt meglépje, ijesztő a drágulás” – szögezte le Nagy-Bege Zoltán.

Lapunknak ugyanakkor leszögezte, Darius Vâlcov bejelentése akkor még csak sajtónyilatkozat volt, így nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hiszen még azt sem lehetett tudni, hogy általában 20 százalékkal csökkentenék a földgáz árát, vagy a lakosságnak szolgáltatott gáz lenne ennyivel olcsóbb. Annyit viszont megjegyzett, hogy a 20 százalékos csökkenéshez „drasztikus beavatkozásra” lesz szükség.