Vásárhelynek nem kell verse­nyeznie Kolozsvárral – Péter Ferenc tanácselnök a Maros megyei gazdaságfejlesztésről

Szucher Ervin 2018. július 16., 15:05

Maros megye és Marosvásárhely nem tudja felvenni a gazdasági versenyt Kolozsvárral, de nem is kell erre törekednie Péter Ferenc szerint. A Maros megyei önkormányzat elnöke sokkal fontosabbnak tartja, hogy a térség megtalálja azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekben előnyt élvez.

Péter Ferenc tanácselnök számára elégtétel, hogy sikerült használhatóvá tenni a repülőteret Fotó: Haáz Vince

Péter Ferenc szinte lehetetlennek, de ugyanakkor értelmetlennek tartja, hogy Maros megye és székhelye Kolozsvárral és környékével kezdjen gazdasági versengésbe, annál is inkább, mivel Erdély fővárosa egyre inkább Bukaresttel vetekszik. A Maros megyei önkormányzat elnöke lapunk kérdésére kifejtette, sokkal jobb lenne, ha a térség azokra a szakterületekre fektetne nagyobb hangsúlyt, amelyekben egyértelműen jobb Kolozs megyénél és Kolozsvárnál. Az RMDSZ-es elöljáró

elsősorban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre és az idegenforgalmi potenciálra gondolt, de ide sorolta az orvosi szolgáltatásokat is.

Ugyanakkor úgy véli, hogy infra­strukturális szempontból a Marosvásárhelytől mintegy 12 kilométerre fekvő Nyárádtő szerencsésebb helyzetben van, mint bármelyik Kolozsvár környéki település. A megyei tanács elnöke óriási lehetőséget lát az épülő autópályában, valamint a sztráda Nyárádtő határába tervezett csomópontjában, illetve a vasút, a repülőtér és az ipari park közelségében. Ha a néhány hete ismét működőképes vásárhelyi légikikötő áruállítási részlegét is sikerülne fejleszteni, újabb lendületet kapna a repülőtér és ezzel együtt a régió gazdasága.

A tanácselnök számára nagy elégtételt jelent, hogy másfél év alatt – nagyrészt a központi költségvetésből kilobbizott pénzből – sikerült ismét használhatóvá tenni a vidrátszegi repülőteret. Megígérte, hogy a kifutópálya újjáépítését újabb beruházások fogják követni. „Elnöki mandátumom átvétele után átfogó felmérést készítettem Maros megye helyzetéről és a fennálló problémákról. Úgy gondolom, hogy

a megye fejlesztését az infrastruktúra fejlesztésére kell alapozni, a gazdasági fejlődés elképzelhetetlen az utak és a mi esetünkben a légi infrastruktúra fejlesztése nélkül”

– fejtette ki az elöljáró. A földi és légi infrastrukturális beruházások elvégzésével Péter Ferenc gazdasági boomra számít; mint elárulta, már most számos hazai és külföldi befektető érdeklődik a Maros megyei lehetőségek iránt.

Kérdésünkre, hogy elnöki mandátuma alatt hány befektetőt sikerült a térségbe vonzani, a tanácselnök elmondta, a megye kecsegtető fekvése és egyéb adottságai ellenére is egyelőre csak egy beruházó telepedett meg, a Kerelőszentpálon takarmánykeverő üzemet építő UBM Feed Románia.

„Az elmúlt két évben több beruházóval is tárgyaltunk, azonban kiderült, hogy egy nagyobb üzem indításánál komoly problémát jelent a munkaerőhiány. Több vállalat is feltételként fogalmazta meg, hogy csak akkor fektet be, ha valaki garantál számára bizonyos számú képzett munkaerőt.

Az aktív lakosság jelentős része külföldön dolgozik, nincs jól működő szakoktatási rendszerünk, és ez nagyon megnehezíti a munkaerő biztosítását nagyobb beruházók számára”

– állapította meg Péter Ferenc. Mindemellett a megyei önkormányzat továbbra is egyeztetéseket folytat néhány céggel. Az elnök bízik abban, hogy a repülőtér megnyitásával és tervezett fejlesztésével, illetve a Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti autópálya-szakasz átadásával megnő a beruházók érdeklődése a térség iránt, ám úgy véli, a siker érdekében a munkaerőhiány problémájának megoldásán is dolgozni kell.

Arra is oda kell figyelnünk, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amelyeket elkövetett Kolozsvár és környéke. Sajnos bizonyos szempontból a közel ötszázezer lakost számláló nagyvárosi övezet kaotikusan fejlődött”

– jelentette ki a Maros megyei önkormányzat vezetője, aki elsősorban a Kolozsvár körüli települések túlzsúfoltságára és hiányos úthálózatára utalt. Hozzátette, már csak azért is vonzóvá kell tenni Marosvásárhelyt és környékét, hogy a fiatalok ne hagyják el a térséget, és lehetőleg itt keressenek boldogulási lehetőséget. „Ehhez viszont nem elegendő a megyei önkormányzat és elnöke, másoknak is ki kellene venniük a részüket a munkából” – jelentette ki Péter Ferenc.