Ismeretlen fegyveresek elraboltak egy román mérnököt Líbiában

Krónika 2018. július 14., 16:54

Ismeretlen fegyveresek elraboltak négy férfit, közöttük egy román állampolgárságú mérnököt Líbiában. Az áldozatok valamennyien egy kőolajipari társaság alkalmazottai.

A Libyan Express hírportál beszámolója szerint a négy dolgozót szombaton hurcolták el fegyveresek az észak-afrikai ország nyugati felében elterülő Sharara-olajmezőről. A líbiai sajtó közölte, a mérnököket ismeretlen helyre szállították, ugyanakkor kettőt közülük állítólag később szabadon bocsátottak.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint ugyanakkor a támadás az olajmező egyik ellenőrző központjánál történt.

A bukaresti külügyminisztérium szombaton délután bejelentette, hogy válságstábot hozott létre a román állampolgárságú férfi feltételezett elrablása kapcsán. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Teodor Meleșcanu vezette tárca közölte, hogy Románia Tuniszba áthelyezett nagykövetségén keresztül követi a fejleményeket. A külügyminisztérium szerint a líbiai polgárháborús helyzet miatt hosszú időbe telhet, amíg használható információhoz jutnak a feltételezett emberrablással kapcsolatban.

A Xinhua hírügynökség katonai forrásra hivatkozva azt közölte, hogy akkor rabolták el a mérnököket, amikor egy másik területre indultak a szálláshelyükről. Személygépkocsijukat elhagyatva találták meg. Az Anadolu hírügynökség szerint nem tudni, hová vitték az elrabolt személyeket és eddig egyetlen csoportosulás sem vállalta magára a rablást. A török hírügynökség szerint a hatóságok már keresik az elrabolt személyeket, ugyanakkor megemlítik, hogy pénteken szintén elraboltak két líbiai mérnököt, de még aznap elengedték őket.

Egyúttal a  külügyi tárca emlékeztet, hogy 2015-ben a legmagasabb fokozatú riasztást bocsátotta ki Líbiára, felszólítva a román állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el a térséget. Az észak-afrikai országban jelenleg a második polgárháború dúl, miután az első polgárháborúban megdöntötték Moammer Kadhafi több évtizedes diktatúráját, és azóta sem sikerült megegyezniük a különböző politikai vezetőknek egymással. Líbiában rendszeresek a fegyveres támadások és az emberrablások, és ezeknek a terrorakcióknak gyakran célpontja az ország legnagyobb kőolajlelőhelyének számító Sharara-mező is. Az ország költségvetési bevételének több mint nyolcvan százalékát adó kőolajból 2017-ben mintegy 14 milliárd dollár folyt be a líbiai államkasszába.

Különben egy másik román állampolgárt immár több mint három éve tartja fogva egy fegyveres banda Burkina Fasóban. Iulian Gherguțot, egy mangánbánya biztonsági őrét 2015 áprilisában hurcolta el az al-Mourabitoune (Az őrzők) nevű dzsihadista szervezet, és bár több videóüzenetben kérte a bukaresti hatóságokat, személyesen pedig Klaus Johannis román elnököt, hogy segítsen közvetíteni a kiszabadítása érdekében, a férfit nem sikerült kiszabadítani.