Több idő adóbevallásra: július végéig benyújthatják az egységes űrlapot az adófizető polgárok

Krónika 2018. július 13., 15:29

Július 31-éig meghosszabbította csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendeletével az egységes adóbevallási űrlapok benyújtását a Dăncilă-kabinet.

Fotó: Gecse Noémi

Több idő áll rendelkezésükre azoknak a magánszemélyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot, a kormány ugyanis csütörtöki ülésén elfogadott sürgősségi rendelettel július 31-éig elhalasztotta az eredetileg július 16-ai határidőt.

Mint ismeretes, április elsején lépett érvénybe az új, egységes adóbevallásra vonatkozó 18-as számú sürgősségi kormányrendelet, amely

a magánszemélyeket korábban érintő hét nyilatkozatot egyetlen formanyomtatványba vonta össze, ezt pedig elektronikus formában is ki lehet tölteni, akár otthon, a számítógép előtt ülve.

Aki viszont nem boldogul az online változattal, annak segítenek – minden megyei adóhivatal székhelyén hétköznapokon egy számítógép és egy szakember áll az adófizetők rendelkezésére, segít a regisztrációban és az egységes formanyomtatvány kitöltésében.

Amint arról korábban beszámoltunk, nem csak a gyorsaság miatt éri meg online regisztrálni és kitölteni az űrlapot, a július végi határidőig ugyanis

mindenki, aki online elküldi a nyilatkozatot, 5 százaléknyi adót takaríthat meg, ennyi kedvezmény jár az elektronikus adóbevallásért.

Papíron is be lehet nyújtani ugyan a formanyomtatványt, ám ezért már nem jár a kedvezmény, sőt egy nyilatkozatot is mellékelni kell, hogy az adófizető visszautasítja az online lehetőséget. Ugyanakkor további 5 százalékos adókedvezményt kap, aki jövő év március 15-ig az idei teljes adóját befizeti, sőt újabb 5 százalékos engedményben részesül, aki már idén december 31-ig törleszti egész éves adókötelezettségét, így összesen 15 százalékot takaríthat meg, aki online nyilatkozik, és az év végéig fizet.

Az új, immár július 31-ei határidőt azért is érdemes különben betartani, mert utána 100 lejes bírságot rónak ki a késlekedésért. Ebben is van azért könnyítés, mert nem napi büntetőkamatot számolnak, hanem egyszeri bírságot.

Országos szinten a pénzügyminisztérium becslései szerint mintegy egymillió adófizetőnek kell benyújtania az egységes adónyilatkozatot. Az adóbevallás azokra vonatkozik, akik a fizetésen kívül más jövedelmet is megvalósítanak, például ingatlant vagy bármi egyebet adnak bérbe, szerzői jogdíj alapján van bevételük, vagy egyéni vállalkozás keretében valósítanak meg jövedelmet.

Mostanáig különben nem volt túl elterjedt Romániában az elektronikus adózás, mindössze 5 százalékra becsülték az internetet igénybe vevők számát, ezt próbálják most feltornázni.