Magyarul is olvashatják Kolozsvár nevét a Györgyfalva felől érkezők

Páva Adorján 2018. július 11., 12:17

Újabb többnyelvű helységnévtáblával büszkélkedik Kolozsvár: az útügyi hatóság munkatársai a kincses város Györgyfalva felőli bejáratánál is kihelyezték a háromnyelvű, Cluj Napoca-Kolozsvár-Klausenburg feliratú táblát, immár az út mindkét oldalán.

Fotó: Páva Adorján

A tájékoztató feliratok ügyében – mint ismeretes – a Minority Rights Egyesület nyert pert még 2017 februárjában a polgármesteri hivatallal szemben: az alapfokú ítélet a többnyelvű – a román és a magyar feliratokat tartalmazó – helységnévtáblák kihelyezésére kényszerítette a városházát. Bár eleinte úgy tűnt, hogy az önkormányzat megfellebbezi az ítéletet,

Emil Boc polgármester tavaly áprilisban bejelentette, hogy nem óvják meg az elsőfokú döntést, sőt a kincses város német megnevezését is feltüntetik.

Egyúttal a város római kori eredetére is utalni kívánnak azzal, hogy a háromnyelvű helységnévtábla fölé egy másikat is felszerelnek, amely a település római kori megnevezését tartalmazza.

Fotó: Páva Adorján

Az első táblát a város szászfenesi bejáratánál helyezték ki tavaly május 16-án, majd az az Apahida, az Erdőfelek és a Kisbács felé vezető úton is feltüntették három nyelven Kolozsvár nevét. Ugyanakkor

a munka lassan halad,

hiszen összesen 16 helyen kellene kihelyezni a többnyelvű helységnévtáblákat – a folyamat elhúzódása miatt a civilek már több figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót szerveztek.

{K1}