Románia húszmilliárd dollár hasznot remél a fekete-tengeri gáz kitermeléséből

Krónika 2018. július 10., 09:29

A fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el hétfőn este a bukaresti képviselőház azt a jogszabályt, amely a nyersanyag kitermelését szabályozza.

Fotó: Rompres

A jogszabályt 175 támogató, 30 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett szavazta meg az alsóház, amelynek ügydöntő jogköre volt ebben az esetben. A törvényt idén februárban a szenátus is elfogadta, így már csak Klaus Johannis államelnöknek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.

Az MTI tájékoztatása szerint a törvényt késő délután módosították Liviu Dragneának, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének javaslatára, aki már korábban jelezte, szerinte túl engedékeny a jogszabály szenátusban elfogadott változata, ezért a földgáz kitermeléséből Románia számára nem származik elég haszon.

Éppen ezért a parlament megszavazta, hogy a kitermelt gáz mennyiségének függvényében úgynevezett progresszív adózást vezetnek be.

Dragnea szerint így összesen 20 milliárd dollár haszna származik a román államnak és van esély arra, hogy Románia függetlenedjen az orosz gáztól. A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. A befektetőknek a jogszabály alapján az idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a nyersanyag felszínre hozását.

A parlamenti vitán részt vett Richard Tusker, az ExxonMobil Románia vezérigazgatója, aki elmondta: az adózási feltételek szigorítása következtében valamennyi befektető számára sokkal nehezebb lesz kedvező döntést hozni a kitermelés megkezdéséről. Az egyik módosítás szerint a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felét az energiatőzsdén kell értékesíteni, a másik felét kétoldalú szerződésekben.

Liviu Dragnea korábban leszögezte: elfogadhatatlan Románia számára, hogy a teljes gázmennyiséget kétoldalú szerződéseken keresztül adják el és a teljes mennyiség külföldre jusson, így a nyersanyagból más államok, mint például Magyarország profitáljon, és az ő gazdaságukat erősítse a földgáz. A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű fekete-tengeri gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. Ezután a román közéletben több bírálat érte a hatóságokat, hogy Magyarországnak adják el a „román gázt”.