Az eső ellenére népszerűnek bizonyult a szebeni Hungarikum Napok

Kiss Judit 2018. július 10., 08:33

A hétvégi viszontagságos időjárás, árvizek, felhőszakadások, a megyére kibocsátott narancssárga riasztás ellenére rengetegen látogattak el a Nagyszebenben immár kilencedszer szervezett Hungarikum Napokra.

Fotó: Turnulsfatului.ro

Serfőző Levente azt mondta, ahhoz képest, hogy milyen esős volt az idő, meglepően sokan érdeklődtek a Hungarikum Napok szabadtéri és benti rendezvényei iránt is: majdnem annyian, mint tavaly, amikor több mint 12 ezres volt a látogatottság.

Hangulat szempontjából az eddigi rendezvények közül talán a mostani volt a legsikeresebb.

A kísérőrendezvényekre, kiállításmegnyitókra, az Erdődy-kamarazenekar koncertjére, könyvbemutatókra és természetesen a gasztronómiai rendezvényekre is sokan voltak kíváncsiak. Szombat volt a csúcsnap, ekkor 41 csapat főzött magyaros étkeket: »újraértelmezett« gulyást, halászlét, lecsót, és az elsőként jegyzett hungarikum, a karcagi halászlé is elkészült Szebenben” – fejtette ki a főszervező.

A látogatók számát tekintve a Hungarikum Napok a legnagyobb magyar rendezvény Nagyszebenben, az őszi Ars Hungarica fesztivál inkább kulturális jellegű.

Serfőző Levente elmondta, szórványvidék lévén azt vették észre, hogy a régióban élő más nemzetiségűek inkább a gulyás-csárdás jellegű rendevényekről ismerik a magyarokat, a tartalmasabb kulturális programokat kevésbe látogatják, emiatt úgy gondolták, hogy ősszel magyar kultúrát bemutató programot szerveznek, nyáron pedig a gasztrokulturális Hungarikum Napokat. 2019-ben Nagyszeben Európa gasztronómiai régiója lesz, és a Hungarikum Napok ennek egyik fő eseménye.