Pártok feletti összefogás Bekéékért: közösen szervezik a csütörtöki kézdivásárhelyi tüntetést

Bíró Blanka 2018. július 09., 16:07

Nagyszabású tüntetést készít elő az MPP, az RMDSZ, az EMNP és az EMNT: csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi főtérre várják mindazokat, akiket felháborít a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése.

Bálint József, Grüman Róbert, Kulcsár-Terza József, Sándor Krisztina és Tőke Ervin a hétfői sajtótájékoztatón Fotó: Bíró Blanka

Összefogtak az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek: közösen állnak ki a szerintük ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjával bebörtönzött két aktivistája mellett. Hétfőn Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy

július 12-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhely főterén nagyszabású tüntetést tartanak. Erre közösen mozgósítanak, és abban bíznak, hogy több ezer embert sikerül az ügy mellé állítani.

„Székelyföldön nincsenek terroristák”

„Meg kell mutatnunk, hogy nem félünk, a bajban összefogunk” – szögezte le Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az MPP háromszéki elnöke. Emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt minden román párt támogatta azt a törvénytervezetet, amely büntetné a románellenességet. „Eljöhet az idő, hogy a magyar szóért, a székely zászlóért is bebörtönöznek” – fogalmazott.

Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke kifejtette, aránytalan, igazságtalan ítélet született. „Székelyföldön nincsenek terroristák, az ítélettel példát akarnak statuálni, hogy leállítsák az autonómiaharcot” – jelentette ki a politikus. Hasonlóképpen vélekedett Tőke Ervin, az EMNP alelnöke, aki szerint a román nemzetpolitika olyan útra lépett, amelynek nem tudni, hol a vége. „El akarják érni, hogy megtorpanjunk jogaink követelésében, megfélemlítenék a fiatalokat, vezetők nélkül hagynák az erdélyi magyarságot” – mondta Tőke Ervin.

Új típusú érdekérvényítés

A román kormány múlt heti „pofonsorozata” után eljött az ideje az új típusú érdekérvényesítésnek;

nem elég türelmesnek lennünk, hanem ki kell mondanunk: elég volt

– szögezte le Sándor Krisztina, az EMNT elnöke. A gyulafehérvári Batthyáneum ügyében született kedvezőtlen döntés, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, a Beke-ügy, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök tízezer eurós büntetése a székely zászló miatt – ezek az ügyek Sándor Krisztina szerint egyértelműen jelzik, hogy nem így kellene viszonyulnia a bukaresti hatalomnak egy építkezni, fejlődni akaró közösséghez. Bejelentette, a csütörtöki tüntetésen Tőkés László EP-képviselő is részt vesz.

Bekéék meggondolatlan telefonos vicceit nem tudjuk követendő példaként állítani, de a bátorságukat igen, nem menekültek el, nem féltek, bíztak saját igazukban”

– mondta Bálint József, a néppárt Kovászna megyei elnöke. „Aki nem fél, úgy jöjjön csütörtökön a kézdivásárhelyi tüntetésre, mintha pénteken utána jönnének” – mondta Bálint. A szervezők minden szinten mozgósítanak, ugyanakkor elsősorban a kézdivásárhelyiekre, a kézdiszékiekre, a háromszékiekre számítanak; igény szerint Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről indítanak buszokat.

Amint arról beszámoltunk, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét múlt héten öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén.

{K1}

Az ítélet óriási felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben,

főleg annak tudatában, hogy a legutolsó tárgyaláson az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta. Szombaton már rendeztek egy tüntetést Kézdivásárhely főterén.

Beke Csilla, a feketehalmi börtönbe szállított Beke István felesége a Krónikának elmondta, az ítélet indoklását várják, hogy a védelem kidolgozhassa a rendkívüli jogorvoslatot, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által biztosított ügyvéd pedig minél hamarabb előkészíti az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet.