Kövesi: nem mondok le – hétfőn dönthet a koalíció a Klaus Johannis elleni felfüggesztési eljárásról

Balogh Levente 2018. július 08., 16:42

Nem hajlandó lemondani Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész, miután az alkotmánybíróság kötelezte az államfőt a menesztésére. Eközben az RMDSZ közölte: nem tartja indokoltnak a felfüggesztési eljárást a Kövesi menesztését halogató államfő ellen.

Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész (archív felvétel) Fotó: Pna.ro

Nem hajlandó lemondani tisztségéről Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze. Ezt ő maga közölte a hétvégén a G4Media portál kérdésére annak apropóján, hogy az alkotmánybíróság nemrég arra kötelezte Klaus Johannis államfőt: az alkotmánysértés és visszaélés miatt Kövesi menesztését kezdeményező Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslata nyomán menesztenie kell a főügyészt. Kövesi azt is közölte: nem adta át másnak a menedzseri feladatokat.

Mint ismeretes, Klaus Johannis az alkotmánybírósági ítélet kapcsán úgy fogalmazott: az több kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol, ezért előbb alaposan át kívánja tanulmányozni. Emellett úgy vélekedett: az

problémás, mivel egy miniszter nem lehet az államfő „főnöke”,

ráadásul figyelmen kívül hagyta a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) álláspontját, amely szerint nem indokolt Kövesi menesztése. Ugyanakkor a CSM állásfoglalása nem kötelező érvényű, csupán konzultatív jellegű.

Emiatt Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke többször is fölvetette, hogy kezdeményezik az államfő felfüggesztését a tisztségéből. Legutóbb éppen csütörtökön beszélt erről, leszögezve: az államfő gúnyt űz az alkotmányból, amikor halogatja Laura Codruţa Kövesi felmentését.

Kérdéses egyébként, hogyan zajlik majd a koalíciós egyeztetés, mivel a Hivatalos Közlöny szerint a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a július 9. és 11. közötti időszakra átruházta a szenátus elnöki hatásköreit a felsőház alelnökére, Adrian Ţuţuianu PSD-s szenátorra, mivel nem tartózkodik az országban. Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkár-helyettese szerint

a tagság részéről óriási a nyomás, hogy függesszék fel tisztségéből Johannist, ugyanakkor a párt vezetői a jogászokkal is konzultálni kívánnak.

Ugyanakkor az RMDSZ ismét jelezte: nem feltétlenül csatlakozna egy ilyen kezdeményezéshez. „Az RMDSZ semmilyen komoly indokot nem lát arra, hogy felfüggesszék a tisztségéből Klaus Johannis államfőt" – jelentette ki Cseke Attila, a szövetség szenátusi frakcióvezetője.

A politikus pénteken a Radio France Internationale (RRFI) rádiónak nyilatkozva arra reagált, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön kijelentette: a koalíció komolyan fontolgatja a felfüggesztési eljárás beindítását, a végső döntést pedig a mai koalíciós ülésen hozzák meg. Az indok: Johannis továbbra is halogatja az alkotmánybíróság ítéletének végrehajtását, miszerint az igazságügy-miniszter javaslatára köteles leváltani a tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, aki a miniszter szerint többször is megsértette az alkotmányt, és hivatali visszaélést követett el.

„Nincs tudomásunk hivatalosan a kormánykoalíció ilyen szándékáról, de

mi már korábban elmondtuk a témában, hogy szerintünk nem indokolt a felfüggesztési eljárás beindítása. Ma még nem látjuk, hogy az államfő súlyosan megsértette volna az alkotmányt, ami a felfüggesztési eljárás indítéka lehet”

– mondta Cseke. Hozzátette ugyanakkor: az alkotmánybíróság ítéleteire mindenkire ugyanúgy kötelezőek.

„A jelenlegi esetben Johannis elnök úrnak döntenie kell, azonban fennáll egy probléma: jogilag nincs szabályozva a határidő, amelyen belül a köztársasági elnöknek kötelessége végrehajtani egy alkotmánybírósági ítéletet. (...) Szerintünk létezik egy ésszerű határidő, amely értelemszerűen nincs rögzítve, de az elnöknek ésszerű határidőn belül döntenie kell – szögezte le Cseke.

Eközben az alkotmánybíróság pénteken közzétette Gianni Buquicchio, az Európa Tanács alkotmányügyi szaktestülete, a Velencei Bizottság elnöke levelét, amelyben a román taláros testület kérdésére leszögezi:

egy demokratikus országban a szólásszabadság lehetővé teszi az alkotmánybírósági ítéletek kommentálását, de a tiszteletlen bírálatok és az ítéletek végrehajtásának bojkottálására való felszólítás megengedhetetlen.

Az alkotmánybíróság azt követően kért állásfoglalást a Velencei Bizottságtól, hogy a Kövesi menesztésére vonatkozó ítéletét követően ellenzéki politikusok azzal vádolták meg: politikai döntést hozott, és az ítélet bojkottálását szorgalmazták.