„Vérlázító, gyalázatos”. A HVIM Kézdivásárhelyen és Budapesten tüntet aktivistái elítélése ellen

Krónika 2018. július 05., 23:30

Tiltakozó megmozdulást tart Kézdivásárhelyen és Budapesten a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyföldi aktivistáinak terrorista cselekedet vádjával történt elítélése miatt.

Ismét utcára vonulnak a vármegyések a székelyföldi aktivistáik iránti szolidaritásként

A szervezet csütörtökön közleményben foglalt állást annak kapcsán, hogy egy nappal korábban jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorizmus vádja miatt Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét, miután első fokon felmentették őket a vádak többsége alól, és az első fokú ítélet alapján több időt nem kellett volna már börtönben tölteniük.

A mozgalom országos vezetősége szerint két székelyföldi vezetőjét ártatlanul, „egy gyalázatos koncepciós eljárásban, kitalált és légből kapott vádak alapján” ítélték börtönbüntetésre.

„A vérlázító és minden alapvető jogot lábbal tipró ítélet szembemegy nemcsak a védelem által felsorakoztatott egyértelmű bizonyítékokkal, de a bukaresti bíróság elsőfokú döntésével is, aminek során a két hazafit felmentették a terrorcselekmények vádja alól” – állapítja meg a HVIM. A szervezet botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást is, hogy Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azelőtt előállította a rendőrség otthonaikból, mielőtt kézhez kapták volna a hivatalos ítéletet és indoklást, ennek hiányában ugyanis a bebörtönzés elleni óvást sem tudják benyújtani az ügyvédek.

{K1}

A mozgalom közölte, nemzetközi felülvizsgálat kezdeményezését indította el az ügyben, tűrhetetlennek tartja ugyanis, hogy az Európai Unióban ilyen „brutális jogtiprás” megtörténhet. A szervezet szerint egyértelmű, hogy a két székely vármegyés elhurcolása és bebörtönzése nem csupán a HVIM, hanem „minden magyar ember ellen elkövetett, példátlanul kegyetlen támadás”. „A soviniszta román államgépezet által meghozott ítélet fenyegetés Magyarország és Erdély valamennyi lakosának, aminek megfélemlítő üzenete, hogy a román államhatalom megtehet bármit, amit akar. El nem követett tettekért, a jogállamiságnak a látszatát is felrúgva lecsaphatnak mindenkire, aki bátran, megalkuvás nélkül kiáll az erdélyi, partiumi vagy székelyföldi magyarság jogaiért és érdekeiért” – közölte a HVIM.

A mozgalom bejelentette, július 7-én, szombaton 18 órától a kézdivásárhelyi Gábor Áron téren, július 11-én, szerdán 18 órakor pedig Románia budapesti nagykövetsége előtt rendez tüntetést, tiltakozva „nemzeti szuverenitásunk és identitásunk meggyalázása ellen”. „Ezúton hívunk minden hazafit pártállástól és szervezeti hovatartozástól függetlenül. Legyen nemzeti minimum a magyarok egymás melletti kiállása!” – áll a szervezet felhívásában.

{K2}