Tovább küzd az érsekség a Batthyáneumért: minden jogi eszközzel élni fog a főegyházmegye

Bálint Eszter 2018. július 06., 10:34

Fellebbezni fog a gyulafehérvári római katolikus érsekség a város táblabíróságának ítélete ellen, amellyel alapfokon elutasította a főegyházmegye keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.

Fotó: Visitalbaiulia.com

„Nem adjuk fel a harcot” – szögezte le csütörtökön a Krónika megkeresésére Potyó Ferenc pápai prelátus, a gyulafehérvári római katolikus érsekség általános helynöke, akit azt követően kérdeztünk, hogy szerdán a gyulafehérvári táblabíróság alapfokon elutasította a főegyházmegye keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.

{K1}

Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, Potyó pedig leszögezte, élni fognak a lehetőséggel, mint ahogy minden törvényi eszközzel élni kívánnak, ami a rendelkezésükre áll, hogy visszaszerezzék elkobzott vagyonukat. Ha kell, újfent Strasbourgig mennek.

Az őseink által ránk hagyott örökség kötelez, nem prédálhatjuk el, nem mondhatunk le róla. Ez erkölcsi kötelességünk. Kulturális, egyházi múltunkat igazolja, gyökereinket, életünket”

– fogalmazott a pápai prelátus. Hozzátette ugyanakkor, hogy a napnál is világosabb, hogy a román államnak esze ágában sem áll visszaadni a Batthyáneumot.

Mint ismeretes, a jelenleg folyamatban levő, alapfokú peres eljárást a római katolikus érsekség indította, miután 2015 novemberében a restitúciós bizottság elutasította a könyvtár visszaszolgáltatását.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól.

Az ügy várhatóan a bukaresti legfelsőbb bíróságon folytatódik. A restitúciós bizottság 2015 novemberében utasította el az egyház visszaszolgáltatási kérelmét, amely a Batthyáneum könyvtár és annak legfelső szintjén levő csillagvizsgálóra vonatkozott. Az épületet a román kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel visszaszolgáltatta, amit 2002-ben a parlament törvényerőre emelt. A jogszabály tételesen rendelkezik a Batthyáneum és más ingatlanok visszaszolgáltatásáról, csakhogy a román állam intézményei nem hajtották végre.

Az Emberi Jogok Európai Bírósá­ga 2012-ben bírságot rótt ki a román államra, amiért 14 év alatt nem értesítette az egyházat arról, hogy milyen döntést hozott a Batthyáneum ügyében.

Az egyház álláspontja szerint a könyvtárat és a csillagvizsgálót Batthyány Ignác püspök végrendeletileg a római katolikus egyházra hagyta, és a végrendeletben szereplő „Erdély provincia”, amely alapján a román állam jogutódként lépett fel, az erdélyi római katolikus egyházmegyét jelenti. Ezzel szemben a román állam azt állítja, hogy a püspök nemcsak az egyházra, hanem Erdélyre is hagyta a könyvtárat, Erdély pedig ma Románia része, ezért a román államot illeti meg a tulajdonjog. Az állam képviselői a per során azzal is érveltek, hogy nem adható vissza a könyvtár a római katolikus érsekségnek, hiszen nem az érsekség, hanem egy egyházi alapítvány volt az utolsó telekkönyvbe bejegyzett tulajdonos.

Különben a debreceni bíróság 1815-ben megerősítette az egyház tulajdonjogát. A pert, amelyben ez az ítélet született, a sok adósságot felhalmozó Batthyány Ignác püspök hitelezői indították, akik a könyvtár értékesítése útján szerették volna behajtani a tartozásokat.