Dragnea szerint komolyan fontolóra kell venni Johannis felfüggesztését – hétfőn döntenek

MTI 2018. július 05., 15:16

A szociálliberális kormánykoalíció pártjainak komolyan fontolóra kell venni Klaus Johannis államfő felfüggesztését, erről hétfőn döntenek – jelentette be Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök csütörtökön.

Liviu Dragnea szerint dűlőre kell vinni a dolgot Fotó: PSD

Dragnea szerint a jobboldali elnök „gúnyt űz” az alkotmányból azáltal, hogy nem tett eleget az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását előíró, csaknem egy hónapja hatályos alkotmánybírósági döntésnek. A házelnöki tisztséget is betöltő Dragnea a külügyi hírszerzés (SIE) új parancsnokának beiktatásáról való hiányzását magyarázva azt mondta: nincs miért találkoznia egy „alkotmánysértő” államfővel, aki szerinte megbénítja a parlament tevékenységét, és nem konzultál a kormánnyal, amikor az uniós költségvetésről tárgyal külföldön.

Dragnea szerint Johannis az, aki diktátorként viselkedik, mert szerinte azáltal, hogy a parlamenti többséget támadja, az államfő nem ismeri el a választók akaratát.

A PSD elnöke Johannis előző napi bírálatára reagált, aki a „többség diktatúrájaként” értékelte azt, hogy a kormánytöbbség alig két nap alatt a parlament mindkét házában megszavazta a büntetőjog módosítását, amely az ellenzék szerint az első fokon korrupcióért börtönbüntetésre ítélt Dragnea jogerős felmentését szolgálja.

Dragnea ingerülten elhárította az újságírók minden olyan kérdését, amely a Btk.-módosítás és az ellene folyó büntetőper közti esetleges összefüggést firtatta. Amikor arról kérdezték, milyen bizonyítéka van az állítása szerint rá is „vadászó”, a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből álló, úgynevezett „párhuzamos állam” létezésére, Dragnea azzal vágott vissza: majd akkor áll elő bizonyítékokkal, ha az adóhatóság behajtja az államfőn a csalással szerzett házaiért bezsebelt bérleti díj utáni több százezer eurós adóhátralékát.

A PSD a 2014-es elnökválasztási kampány óta ingatlanvagyonának gyanús eredetét hangoztatva próbálja hitelteleníteni – a nagyszebeni városháza éléről elnökké választott – Johannist, akinek hat Szeben megyei lakóingatlan szerepelt vagyonnyilatkozatában. Az elnök ezt rágalomnak nevezte, a csalás gyanúját pedig nem is lehetne büntetőeljárással tisztázni, amíg Johannisnak mentelmi joga van. Tény viszont, hogy egy polgári eljárás során Klaus Johannis 2015-ben elvesztette egyik Nagyszebenben vásárolt ingatlanát, mivel a bíróság megsemmisítette a korábbi tulajdonos tulajdonjogát igazoló örökösödési iratot, illetve a Johannis családdal kötött adásvételi szerződést.

Az elnök felfüggesztését a kormánykoalíció már korábban is meglebegtette, de az utóbbi két hétben jegelte a témát. Dragnea azt követően lendült ellentámadásba, hogy az általa sokak szerint háttérből irányított Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormány a múlt héten túlélte az ellenzék bizalmatlansági indítványát, a napokban pedig különösebb „utcai ellenállás” nélkül sikerült pártjának elfogadtatnia a parlamentben a tavaly még több százezres tüntetéseket kiváltó Btk.-módosítást.