A magyar diákok csaknem fele megbukott az idei érettségin

Kiss Judit , Molnár Rajmond , Antal Erika 2018. július 04., 17:57

A magyar diákoknak 43 százaléka megbukott az érettségin, országos szinten gyengébbek lettek az óvások előtti eredmények, mint tavaly. A Kolozs megyei diákok teljesítménye lett a legjobb Romániában.

Fotó: Barabás Ákos

Az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetjének közlése szerint

a magyar diákok 56,95 százaléka vizsgázott sikeresen, 43 százaléka megbukott az érettségin.

A 2017/2018-as tanévben 157 074 tizenkettedikes osztályos diák tanult, ebből 6141 magyar diák. Az érettségi vizsgákra beiratkozó magyar diákok száma 6012, ebből 4672 reál szakos és 1340 humán szakos. A magyar anyenyelvű vizsgázók száma összesen 5585, azaz a beiratkozottak 92,89 százaléka jelent meg, csalási kísérlet miatt elutasítottak 3 magyar diákot. A sikertelenül vizsgázó magyar diákok közül nem érte el az 5-ös átlagot 2220 diák, valamint 5 és 5,99 közötti átlagot értek el 181-en.

Országos szinten gyengébbek lettek idén az érettségi eredményei, mint a tavaly: a megmérettetésre jelentkezők 67,7 százalékának sikerült a vizsga a szerdán közzétett, óvások előtti eredmények szerint – közölte a tanügyminisztérium. Tavaly a nyári érettségin az óvások előtti átmenési arány 72,7 százalék volt.

Az adatokból kitűnik, országos szinten Kolozs megye érte el a legjobb eredményt: az érettségizők 81,14 százaléka ment át, Iași megyében 80,27 százalékuk, Brăila megyében pedig 77,13 százalékuk. Kolozsváron hét iskola diákjai vették kivétel nélkül sikeresen az akadályt, közülük egyetlen magyar tanintézet, a János Zsigmond Unitárius Kollégium. A szaktárca vezetője által ismertetett adatok szerint az idei nyári érettségire 136 866 diák iratkozott be, 123 615-en jelentek meg a vizsgán. Csalás vagy csalásra tett kísérlet miatt 117 érettségizőt zártak ki a vizsgákról és 104-en értek el 10-es átlagot. Az óvásokat szerdán délután fogadták, a végleges eredményeket július 9-én ismertetik.

A diákok fele ment át Hargita megyében

A Hargita megyei érettségizők mindössze 53,69 százaléka érte el az átmenőnek számító hatos átlagot, így közel hét százalékot romlott az átmenési arány tavalyhoz képest, amikor a vizsgázók 60,48 százaléka tette le sikeresen a záróvizsgákat. A Hargita megyei tanfelügyelőség összesítése szerint

román nyelv és irodalomból az érettségizők 63,75 százaléka ment át Hargita megyében, magyar nyelv és irodalomból sokkal jobb jegyek születtek, ez esetben 95,58 százalékos az átmenési arány.

Hargita megyében ismét a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium végzősei érték el a legjobb eredményeket: 171 diákból 161-en írták meg az átmenőnek számító hatos fölötti médiát, azaz 94,15 százalékuk érettségizett sikeresen.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő azt mondta, a rossz eredményeknek sokféle oka lehet, a pedagógusok legtöbb esetben megteszik, amik tőlük telik, nagyon sok múlik azon, hogy a diákok hogyan állnak hozzá a záróvizsgához.

A pótérettségire július 10–13. között lehet majd beiratkozni, a pótvizsgázó diákok pedig július 27-én jelentkezhetnek. A pótérettségi írásbeli vizsgáit augusztus 20–23. között szervezik.

Fotó: Haáz Vince

Vásárhelyi a legjobb magyar érettségiző

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, Portik Sándor Szilárd eredménye a legjobb a romániai magyar diákok körében: 9,95-ös az átlaga.

A város legjobb iskolájaként számon tartott Bolyaiban 231 diák vizsgázott, akik közül tizenhatan nem kaptak átmenő jegyet. Egyik szemem sír, a másik nevet – mondta megkeresésünkre Mátéfi István, a Bolyai igazgatója, aki pozitívumnak tekinti, hogy legjobb diákjuk, Portik Sándor Szilárd a négy tantárgy közül háromból: románból, magyarból és matematikából 10-es jegyet kapott. A választott tantárgyból, biológiából 9,80-at ért el.

„A sikertelenül érettségizők közül hárman bolyaisok, akik már eleve a Bolyaiba felvételiztek, és van esély, hogy az óvás után megkapják az átmenőt, hiszen csak egy-egy tantárgyból kaptak elégtelent. Egy másik diák korábban végzett szintén ebben az iskolában. A többi tizenhárom a Bolyaiba áttelepített katolikus iskola végzettje, közülük heten az idén végeztek, öten pedig a korábbi években" – mondta az igazgató. Kifejtette, a katolikus osztály 27 diákja közül ötöt eleve nem engedtek a tanárok érettségi vizsgára.

A sok sikertelenül érettségiző eredménye miatt sokat romlott a Bolyaiban az átmenési arány. Már a próbaérettségi előrevetítette a várható eredményeket és amitől féltünk, bekövetkezett"

– mondta a tanintézet vezetője. A Bolyaiban a legkiemelkedőbb eredményt elért diákot általában különdíjjal tüntetik ki, ami ezer lejes pénzjutalmat jelent. Mátéfi István elmondta, tavaly 9,81-es volt a legjobb eredmény az iskolában, idén a 9,95-ös átlagot elért Portik Sándor Szilárdot díjazzák.