Megszületett a megállapodás Németországban, tranzitközpontokat létesítenek a menedékkérőknek

MTI 2018. július 03., 00:10

Kemény küzdelemmel és nehéz napok után jó kompromisszummal zárja le a menekültügyi szabályozás körüli vitáját a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) – mondta Angela Merkel kancellár hétfő este Berlinben.

Angela Merkel

A CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában a megállapodás tartalmáról elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Így sikerül megőrizni a partneri szellemiséget az EU-ban, és tenni egy döntő lépést a másodlagos migráció (a regisztrált menedékkérők EU-n belüli mozgása) rendezésére és irányítására” – mondta a kancellár.

Horst Seehofer belügyminiszter, a CSU elnöke a tanácskozás után kiemelte, hogy elégedett a megállapodással, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytassa tárcavezetői munkáját. Hangsúlyozta: a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.