Alapfokon felmentette a törvényszék Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármestert

Krónika 2018. július 02., 18:52

Alapfokon felmentette a hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolt Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármestert hétfőn a Hargita Megyei Törvényszék. 

Fotó: Gergely Imre

A nem jogerős verdikt ugyanakkor feloldja a politikus ellen évekkel ezelőtt elrendelt vagyonzárat is. A hétfőn kihirdetett ítélet szerint az ügy másik vádlottját, Barabás Éva Csillát, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal volt jegyzőjét is felmentették minden vádpontban; ellene sikkasztás miatt emeltek vádat. A törvényszék ugyanakkor elutasította a perben károsultként szereplő Virág Zsolt követelte anyagi kártérítést, illetve a perköltség megtérítését. Az ítélet a kiközléstől számított tíz napon belül megfellebbezhető.

Mezei János közölte, örül az alapfokú ítéletnek, de ezzel együtt visszafogottan nyilatkozott.

„Az igazságnak győznie és érvényesülnie kell, ez a legfontosabb szerintem. Három és fél év vajúdás után ez megtörtént, az igazság győzött. A bíró, aki ezt az ügyet kezelte a dokumentumok, bizonyítékok alapján, a valóságra támaszkodva döntött, és nem a légből kapott mesékre, amelyeket a vádló felállított ellenem” – fogalmazott Gyergyószentmiklós volt polgármestere. Hozzátette, az alapfokú döntés öröm számára, hiszen ez azt bizonyítja, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követett el, de „nem iszik előre a medve bőrére”. „Majd csak akkor fogok megnyugodni igazából, ha majd a jogerős ítélet is a mostani alapfokú döntést erősíti meg. De addig még sok víz le fog folyni a Maroson” – fogalmazott a polgári párti (MPP) politikus.                                   

Mezei János ellen 2015. január végén egy olyan ügy miatt indult ügyészségi vizsgálat, amelyben Budapest V. kerületi önkormányzata is érintett. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert. A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül. A vádhatóság azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította a cég ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene –, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a polgármesteri hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét. A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben kétszer is polgármesterré választott Mezei János az ellene foganatosított kényszerintézkedések miatt nem indult újabb polgármesteri mandátumért a 2016 nyarán tartott önkormányzati választásokon.

2015 januárjában kommandósok törték rá az ajtót Mezei Jánosra és családjára, a fegyveres biztosítással zajló házkutatás egy havi előzetes letartóztatással, majd kéthavi házi őrizettel folytatódott, közben a polgármesteri tisztség gyakorlásától is eltiltották.