Egy román EP-képviselő az oroszoknak tulajdonítja a futballvébét övező napsütést és a romániai viharokat

Krónika 2018. június 30., 18:49

Románia egyik európai parlamenti képviselője azt sugallja, a moszkvai hatóságoknak köze van a Romániát és a balkáni országokat sújtó viharos időjáráshoz, illetve az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságot övező napsütéshez.

Ioan Mircea Pașcu Fotó: Caleaeuropeana.ro

A meghökkentő összeesküvés-elmélettel Ioan Mircea Pașcu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa rukkolt elő közösségi oldalán. Az EP-képviselő bejegyzésében – amelyre a G4media.ro hírportál figyelt fel – arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben a labdarúgó-világbajnokság megkezdődése óta eltelt két hét során Oroszország európai nagyvárosainak stadionjait napfény borítja be, addig Romániát, Bulgáriát és Görögországot esőzések és viharok sújtják.

Pașcu szerint ebben az időszakban Oroszország térségét magas légköri nyomás jellemzi, míg a környező országokban alacsony a légnyomás.

„Meggyőződésem, hogy kizárólag a globális felmelegedés következményeiről van szó…” – állapította meg ironikusan az Európai Parlament tagja, aki 1996 és 2007 között a bukaresti törvényhozásban tevékenykedett, 2000 és 2004 között pedig betöltötte Románia védelmi miniszteri tisztségét.

Feltételezését egyébként többen helyeselték, köztük Dumitru Prunariu, Románia első – és eddig egyetlen – űrhajósa. Prunariu felidézte, hogy az 1980-ban Oroszországban rendezett ötkarikás játékokat megelőzően Moszkvában rendkívül esős időszak volt, a hivatalos megnyitó előtt fél órával azonban kitisztult az ég, és gyönyörű idő volt az egész olimpia alatt. „Akkor épp ott tartózkodtam, készülve az űrutazásra. Az oroszok már akkor kérkedtek az eső elűzésére vagy előidézésére alkalmas rakétáikkal” – állapította meg Facebook-posztjában a volt asztronauta.