Eltörölte a táblabíróság a háromszéki tanácselnökre a megyeháza felirat miatt kiszabott bírságot

Krónika 2018. június 30., 13:02

Érvénytelenítette a brassói táblabíróság azt a törvényszéki ítéletet, amelyben pénzbírsággal sújtották Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét a megyeháza felirat miatt. 

A megyeháza felirat szúrta az „ügyeletes jelentgető” szemét Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A megyei önkormányzat szombati, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében felidézi, a peres ügy 2016-ig nyúlik vissza, amikor a magyarellenes megnyilvánulásairól és feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beperelte Tamás Sándor elnököt és a Kovászna megyei önkormányzatot.

A szervezet azért jelentette fel az önkormányzatot, mert szerinte az annak székhelyén olvasható megyeháza felirat nem a román Palat Administrativ magyar nyelvű megfelelője.

A bíróság alapfokon az egyesületnek adott igazat és arra utasította Kovászna Megye Tanácsát, hogy cserélje ki a magyar nyelvű feliratot. Miután az önkormányzat nem távolította el a táblát, Dan Tanasă ismét feljelentést tett, kérve, hogy bírságolják meg a háromszéki tanácselnököt, amiért nem hajtotta végre a bírósági végzést. Ezt a kérést a Kovászna megyei törvényszék elfogadta és súlyos pénzbírságot szabott ki Tamás Sándorra, akinek minden nap késésért az országos minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, 380 lejt kellett volna befizetnie. A pénzbírság kifizetésének elkerülése érdekében a megyei önkormányzat idén április 6-án kihelyezte a Palat Adminstrativ/Közigazgatási Palota feliratot, ezzel egy időben fellebbezést nyújtott be a büntetés ellen.

A homlokzat átalakításáig a Palat Adminstrativ/Közigazgatási Palota feliratot is eltávolítja az önkormányzat Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Június 26-án kihirdetett jogerős ítéletében a brassói táblabíróság elfogadta a fellebbezést, így okafogyottá vált a per tárgya, ezáltal végérvényesen lezárult az ügy. Tamás Sándor közölte, egyelőre leveszik a Palat Administrativ/Közigazgatási Palota feliratot, hiszen az nem az intézmény hivatalos megnevezése, tehát nem kötelező felirat, az elkövetkezőkben pedig szeretnék átalakítani a megyei önkormányzat épületének homlokzatát. „Fontos döntés született, hiszen nem kell az államkasszába temérdek pénzt befizetnem, ugyanakkor elégtétel is, hogy az igazságszolgáltatás nem teljes mértékben a Dan Tanasă által képviselt, láthatatlan rendszer kiszolgálója” – állapította meg Tamás Sándor a döntés kapcsán.

A politikus szerint Dan Tanasă „ügyeletes jelentgetőként, Székelyföld gyarmatosítási kísérletének látható képviselőjeként” egy olyan láthatatlan rendszer része, amely következetesen a magyar közösség ellen dolgozik.

„De meggyőződésem, hogy soha nem a számbeli többség, hanem azok nyernek, akik szeretik szülőföldjüket. Ez a különbség köztünk és az egyébként sepsiszentgyörgyi származású Dan Tanasă között, hogy mi szeretjük szülőföldünket, ő meg gyűlöli Székelyföldet és az itt élő embereket” – idézte a tanácselnököt az önkormányzat hírlevele. Tamás Sándor közölte, Dan Tanasă rendszeresen feljelenti nemcsak Kovászna Megye Tanácsát, hanem Székelyföld többi helyi és megyei önkormányzatát.  Az elmúlt tíz évben Kovászna Megye Tanácsához közel kétszáz kérést vagy közigazgatási panaszt fogalmazott meg, 15 pert akasztva a megyei önkormányzat nyakába.