Hangsúlyossá válik a fesztiváljelleg a Nagybányai Magyar Napok idei kiadásán

Krónika 2018. július 01., 22:04

Koncertekkel, családias és fiatalos hangulatú programokkal várják a résztvevőket a szeptember 10–16. között rendezendő Főtér fesztivál – a Nagybányai Magyar Napokon.

Fotó: Facebook/Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

A nyitónap a 300 éves Szentháromság-templom jubileumi ünnepségéről fog szólni. Az évfordulós események sorába illeszkednek a Mátyás-emlékév apropóján szervezendő programok, illetve Tersánszky Józsi Jenő író születésének 130. évfordulója alkalmával emléktáblát állítanak a szervezők.

Nagybánya idén elnyerte a Románia Ifjúsági Fővárosa címet, ezért szeptember 13-án ifjúsági napot tartanak a tavaly először megszervezett diáknapokkal, Metalon-koncerttel és egyéb programokkal

– olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A rendezvény idei kiadásán hangsúlyossá válik a fesztiváljelleg, valamint színes, látványos és modern eseményekkel várják az érdeklődőket. Továbbá a magyarnapok-jellegnek is hasonló teret hagynak a szervezők, a nagybányai hagyományokat, a közösségi életet, a kulturális értékeinket mutatják be a rendezvénysorozaton.

A fesztivál kulturális programkínálatába tartozik a budapesti Madách Színház musicalbemutatója, valamint a Bekecs néptáncegyüttes fellépése.

Egy új helyszínen, a Híd utcai Podul Viilor 9 teraszán pedig Demény Péter költő, író, műfordító tart előadást, illetve a nagybányai Harry Potter-klub kvízjátékot szervez általános iskolások számára. A nyugdíjasok klubja meghívja testvérszervezetét egy előadásra, és az újvárosi református egyházközség meghívására a nagyvárad-velencei Református egyházközség ifjú tagjai is bemutatkoznak. A kisebb programpontok közé tartozik a profi kaszkadőr kerékpárosok izgalmas előadása, a falmászás, tollaslabda, illetve a különböző kiállítások.

A 2005-ben Lovasi András által alapított alternatív zenét játszó Kiscsillag és a magyarországi Honeybeast zenekar koncertezik a Főtér fesztiválon, de a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company is zenélni fog. Az egyhetes fesztivál pedig meglepetéskoncerttel vagy előadással zárul.