Összeadta: az RMDSZ elnöke szerint nincs esély a Dăncilă-kormány megbuktatására

Krónika 2018. június 26., 15:31

Csak akkor lenne esély arra, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, ha felbomlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció – nyilatkozta kedden Kelemen Hunor.

Fotó: Barabás Ákos

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy kedden tárgyalt Ludovic Orban liberális párti (PNL) elnökkel az ellenzéki alakulatok által a Viorica Dăncilă vezette kormány megbuktatása céljából benyújtott bizalmatlansági indítványról, amelyről szerdán szavaz a parlament.

Kelemen szerint „mindent összeadtak, ami összeadható”, de számításaik szerint legfeljebb 194-195 támogató voksot kaphat a kezdeményezés.

„A 233 szavazatig még sok van. Jelen pillanatban az ellenzéknek, kiegészülve esetleg a kisebbségeket képviselők egy részével, nincs esélye megdönteni a kormányt” – idézte az Agerpres hírügynökség szövetségi elnököt. Hozzátette, az általa vezetett alakulat szerda reggel jelenti be, hogy támogatni fogja-e vagy sem a bizalmatlansági indítványt.

Az RMDSZ vezetője rámutatott, egyetlen kormány sem pótolhatatlan, ő maga is elégedetlen néhány jelenlegi miniszter tevékenységével, amíg azonban a kabinet élvezi a PSD és az ALDE alkotta többség támogatását, a kabinet tisztségben marad. Kelemen kifejtette, a napokban folytatott tárgyalásaik során a PSD képviselői nem kérték az RMDSZ-től, hogy ne szavazza meg az indítványt. Megállapította, a szövetség és a többségi koalíció közötti parlamenti együttműködési megállapodás nem tér ki az ilyen esetekben követendő eljárásra, de mivel nekik megvan a többségük, nincs is szükségük az RMDSZ támogatására ahhoz, hogy megbukjon a bizalmatlansági indítvány.

A PNL-lel való jobb együttműködés lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva Kelemen azt mondta, ez a liberálisokon múlik. „A PNL támadott meg minket az alkotmánybíróságon, nem mi a PNL-t. A harmonikusabb együttműködés tehát nem rajtunk múlik. (...) Bennünket nem érdekel a kormányzás, sem a PSD-vel, sem a PNL-lel” – tette hozzá Kelemen Hunor.

{K1}