Elege van az olvasásból: Dragnea kilátásba helyezte Johannis felfüggesztését

MTI 2018. június 25., 18:45

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn kilátásba helyezte Klaus -Johannis államfő felfüggesztését, amiért nem tett eleget a korrupcióellenes főügyész leváltását előíró, több mint két hete hatályos alkotmánybírósági döntésnek.

Liviu Dragneának elege lett abból, hogy az államfő túl sokat olvassa az alkotmánybíróság határozatának indoklá Fotó: PSD

Dragnea újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy „nem kizárt” az államfő felfüggesztése, mert szerinte Johannis gúnyt űz az alkotmánybíróságból, amikor „megengedhetetlenül” hosszú ideje mondogatja, hogy (a döntés megértéséhez) még „olvasnia” kell az indoklást. Dragnea harciasságát a román média ellentámadásnak tekinti, miután a legfőbb politikai ellenfelévé vált államfő szombaton kijelentette, hogy Dragneának második korrupciós ítélete után el kellene tűnnie a román közéletből.

A PSD elnökét saját pártja ugyan támogatásáról biztosította, a jobbközép ellenzék azonban bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a Dragnea bábjának tekintett Viorica Dăncilă miniszterelnököt, az utca pedig ellenzéki tüntetőktől hangos, akik a Dragnea–Dăncilă páros lemondását követelik.

Dragnea a koalíciós pártok hétfői együttes frakcióülése után azt is bejelentette, hogy a PSD és liberális koalíciós partnere, az ALDE törvényhozói részt vesznek ugyan a bizalmatlansági vitán, a szavazáson azonban nem.

A Romániában immár megszokottá vált óvintézkedéssel azt akarják meggátolni, hogy a kormányoldal esetleges „árulói” a titkos szavazás leple alatt segítséget nyújtsanak az ellenzéknek a kormánybuktatásban. A PSD–ALDE-koalíció a parlamenti helyek mintegy 53 százalékával rendelkezik, így ha ők nem szavaznak, az ellenzéknek nincs esélye összegyűjteni a kormánybuktatáshoz szükséges abszolút többséget. Az ellenzék bizalmatlansági indítványát hétfőn olvasták fel a bukaresti parlamentben, vitát és titkos szavazást pedig szerdán rendeznek róla a két ház együttes ülésén.