Dragneáék állítják: nem módosítják kormányrendelettel a Btk.-t és a perrendtartást

Hírösszefoglaló 2018. június 25., 16:08

Vélhetően liberális koalíciós partnerük, valamint az RMDSZ ellenkezése nyomán elálltak a kormányzó román szociáldemokraták attól, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást.
 

Dragnea és Tăriceanu egyaránt azt ígéri, hogy a parlamentben módosítják a büntető törvénykönyvet Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Kizártnak nevezte Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy sürgősségi kormányrendelettel akarná módosítani a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus a koalíció vezetőinek hétfői megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy fel kell gyorsítani a törvényhozási folyamatot a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása érdekében, éppen ezért össze fogják hívni a parlament rendkívüli ülésszakát.

Dragnea hozzátette, az ülésszak nem fog „egész nyáron tartani”.

A PSD vezetőjének bejelentése annak fényében érdekes, hogy a politikus a múlt pénteken – a második büntetőperében született, letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet kihirdetése után – kilátásba helyezte: a kormánytöbbség most már „radikálisabb" módszerekkel fogja megvalósítani az ellenzék és Klaus Johannis államfő által óvásokkal hátráltatott igazságügyi reformot. Az ellenzék ezt úgy értelmezte, hogy a koalíció sürgősségi kormányrendelettel akarja megszünteti vagy enyhíti a hivatali visszaélés büntethetőségét, hogy a fellebbviteli tárgyaláson megmentse Dragneát a börtöntől. Emiatt ellenzéki szervezetek országszerte tüntetéssorozatba kezdtek, követelve Dragnea és a kormány távozását.

Călin Popescu-Tăriceanu, a PSD-vel kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke is cáfolta, hogy sürgősségi kormányrendelettel akarnák módosítani a Btk.-t és a perrendtartást. A szenátus elnöki tisztségét is betöltő Tăriceanu azt mondta: a hétfő reggeli, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Liviu Dragneával tartott koalíciós egyeztetésen nem merült fel, hogy – azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó – sürgősségi kormányrendelettel, vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptessék hatálya a büntetőtörvénykönyv és a büntető eljárás módosításait.

Cseke Attila, a PSD–ALDE-koalícióval együttműködő RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is jelezte: az RMDSZ sem támogatja, hogy ilyen fontos témában sürgősségi rendeletet hozzon a kormány. Mindezt megerősítette Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke is. A Klaus Johannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionel Danca közben úgy vélekedett: nem lehet bízni Tăriceanu bejelentésében, mert az szerinte csak utcai tüntetések „leszerelését", az ellenzéki szervezetek „éberségének elaltatását" szolgálja. Danca szerint a szociálliberális kormány bármikor kész tények elé állíthatja az országot, ahogyan tette azt tavaly januárban a büntetőtörvénykönyvet módosító, éjszaka elfogadott 13-as számú kormányrendelettel, amelyet csak a több százezres tüntetések hatására vont vissza az akkori Grindeanu-kormány.