Az RMDSZ nem támogatja a büntető törvénykönyv kormányrendelettel történő módosítását

Krónika 2018. június 25., 14:16

Szerdán dönt a szövetség két frakciója arról, hogy támogatják-e vagy sem a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ

Porcsalmi úgy nyilatkozott, valószínűleg szerda reggel dönti el a két frakció, hogy mit fognak tenni a szavazáskor.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke ugyanakkor elmondta: a szövetség nem támogatja, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a büntető törvénykönyvek módosításait.

Hétfőn Cseke Attila, a kormánykoalícióval együttműködő RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is jelezte: az RMDSZ nem támogatja, hogy ilyen fontos témában sürgősségi rendeletet hozzon a kormány. Ezzel egy időben a kormánykoalíció hétfői ülését követően Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke azt nyilatkozta, hogy a büntető törvénykönyveket parlamenti úton, és nem sürgősségi kormányrendelettel módosítják.

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő Tăriceanu azt mondta: a hétfő reggeli, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Liviu Dragnea PSD-elnökkel tartott koalíciós egyeztetésen nem merült fel, hogy – azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó – sürgősségi kormányrendelettel, vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptessék hatálya a büntetőtörvénykönyv és a büntető eljárás módosításait. Az MTI emlékeztet: utóbbi egy olyan törvényhozási eljárás, amikor a parlament meg sem vitatja a kormány által előterjesztett törvénycsomagot, s annak hatályba lépését az ellenzék kizárólag a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg. Tăriceanu közölte: a bukaresti kormány tájékoztató anyagot állít össze európai és euroatlanti partnerei számára az igazságszolgáltatási törvényekkel és büntetőjog „európai szellemű módosításával” kapcsolatos terveiről, az ezekről terjesztett rágalmak megcáfolása érdekében.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) múlt héten bizalmatlansági indítványt terjesztett be a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen. A Szükséghelyzetben az ország: le kell váltani a Dragnea–Dăncilă-kormányt című indítványt 152 törvényhozó látta el kézjegyével. Az indítványt hétfőn délután olvassák fel a parlamentben, szerdán pedig megvitatják és szavaznak róla.