Rostás Szabolcs 2018. június 25., 10:51

Az ártalmasság vélelme

Tömören így lehet összefoglalni a jelenlegi román kormánykoalíció viszonyulását igazságszolgáltatáshoz, jogállamhoz és hatalomgyakorláshoz, különösen Liviu Dragnea másodszori elítélése óta. Ha valakinek eddig kétségei voltak afelől, hogy a PSD–ALDE-tandem a bírósági ítéletek szelektív végrehajtásában, a politikus bűnözők számára mentsvárat nyújtó cikkelyek és paragrafusok elfogadásában érdekelt, az most alaposan megbizonyosodhatott ennek valóságtartalmáról, ráadásul a koalíciós gőzhenger csak ezután indul be igazán. A börtöncella hűvös levegőjétől megcsapott szociáldemokrata pártvezér az alapfokú verdikt kihirdetése után egyértelműen értésre adta, hogy nem egykönnyen adja a bőrét, és kész fenekestül felforgatni az országot és a jogrendet, csak hogy elkerülje az ítélet végrehajtását.

Nehéz eldönteni, Dragnea melyik magatartása jelent nagyobb veszélyt a demokráciára: amelyben a parlament törvényalkotói alkalmasságát kérdőjelezi meg, amelyben bírósági ítélet el nem ismerésére buzdít, vagy amelyikben bűncselekményt elkövetőktől kér bocsánatot azért, mert elítélték őket. Az elszabadult hajóágyúként vaktában lövöldöző Dragnea és a politikust védelmező balliberális koalíció a már eddig is jócskán megtépázott hitele maradékát is elveszítette, ma már teljesen nyilvánvaló, hogy az igazságügyi törvények módosításával egyáltalán nem az alkotmánybíróság döntéseivel akarták megfeleltetni a jogszabályokat, hanem a korrupció elleni harc megakasztása az érdekük. A legnagyobb baj pedig az, hogy Dragnea és a vele együtt vesztébe rohanó szociáldemokraták káoszba taszítják az országot, a civileket utcára szólító államfő által felbiztatott aktivisták ugyanis bevallottan készek zavargások, sőt polgárháború árán is megakadályozni a hatalom tervét.

Nem tehetjük meg, hogy szó nélkül hagyjuk az RMDSZ szerepét a mostani képletben. Bármennyire is erőlködik, és igyekszik védelmébe venni az igazságügyi törvényeket, a szövetség nem képes lemosni magáról, hogy a vádlottak, a korrupt politikusok számára kedvező cikkelyek elfogadásához adta a nevét. „Az ártalmasság vélelme nagyon fontos” – igyekezett cáfolni a perrendtartás kapcsán megfogalmazott „valótlanságokat és csúsztatásokat” egy tévéműsorban a minap az RMDSZ egyik képviselője. Akiben nem is tudatosult, hogy elszólása mekkora igazságot hordoz a jelenlegi hatalom és kiszolgálói vonatkozásában.