Vasárnap este is tüntettek a „kétrendbeli bűnözőnek” nevezett Liviu Dragnea ellen

Krónika 2018. június 24., 22:46

Tüntetésekkel próbálják megakadályozni a román ellenzéki szervezetek, hogy a szociálliberális bukaresti kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Vasárnap este a bukaresti kormánypalota előtti téren több mint tízezer, ugyanakkor több más nagyváros központjában több ezer demonstráló sereglett össze. Az MTI közölte, főleg Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök lemondását követelték, akit csütörtökön immár második korrupciós perében is – egyelőre nem jogerősen – elmarasztalt a bíróság.

Az ellenzék attól tart, hogy a fellebbviteli tárgyalására készülő, első fokon három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Dragneát úgy próbálja majd a kormánykoalíció megmenteni a börtöntől, hogy azonnal hatályba lépő rendelettel megszünteti, vagy enyhíti a hivatali visszaélés büntethetőségét.

A PSD- és korrupcióellenes jelszavakat hangoztató ellenzéki tüntetők meggyőződése, hogy a kormányoldalnak a politikusai személyes érintettsége miatt sürgős a büntető törvénykönyv és a büntető eljárás módosítása, ezért további nagyszabású tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba, ha a büntetőjogot – a parlament által utólag megvitatandó – sürgősségi eljárással próbálja módosítani a kormány. A tüntetők transzparenseiken a kormány lemondását, a parlament feloszlatását sürgették és előrehozott választásokat követeltek. A szervezők Facebookon közzétett felhívása szerint a „kétrendbéli bűnöző fel akarja támasztani a 13-as sürgősségi kormányrendeletet”.

Bár a jobboldali Klaus Johannis államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is távozásra szólította fel a vezető kormánypárt elnökét, Dragnea pénteken bejelentette, hogy a PSD vezetősége maradásra kérte, ezért nem mond le, sem pártelnöki, sem házelnöki tisztségéről. A PSD elnöke ártatlanságát hangoztatta, és bejelentette: még eltökéltebben, a „végsőkig” akarja folytatni a harcot az igazságszolgáltatás reformja érdekében, megakadályozandó azokat a visszaéléseket, amelyek szerinte ártatlan emberek ezreit juttatták börtönbe.

A román média úgy tudja: a kormányellenes megmozdulásokat ellensúlyozandó a PSD is utcára akarja szólítani híveit, ahogyan tette azt június elején, amikor több tízezer (a PSD szerint több százezer) szimpatizánsa utazott Bukarestbe az ország minden tájáról. Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes mindenesetre arra figyelmeztette szombaton a PSD Olt megyei ifjúsági szervezetének tagjait: „tartsák a lábuknál a puskát”, készüljenek arra, hogy minél nagyobb számban Bukarestbe induljanak, ha a pártelnök „megfújja a kürtöt”.