Pataky István 2018. június 23., 16:18

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Nézzük meg, mi az alternatívája Dragnea „rendszerének”. Mit ajánl az országnak a jogállamiságért aggódó, önmagát a folyamatosan elbukó bizalmatlansági indítványokkal fenékbe billentő ellenzék? Elmondta-e valaki a PNL-ből, hogy miként épít gyorsabban autópályákat, ha ismét hatalomra kerül? Hogy milyen módon fog több befektetőt vonzani? Miből és hol épít kórházakat és iskolákat? Beszélt-e valaki közülük a decentralizációról?

Azt sokszor hallottuk tőlük finomabb és durvább változatban, hogy a PSD a vörös pestis. De miért nem hallottuk ezt a szólamot a liberálisoktól akkor, amikor Băsescu ellenében szoros szellemi, szerelmi, s hatalmi szövetségbe tömörültek a szociáldemokratákkal? Mit képvisel külpolitikai vonalon a PNL–USR–PMP-hármas? Annyit hallottunk csupán tőlük, hogy Orbán Viktor rettenetes, Dragneáék pedig a magyar illiberális mintát követik, s még a fekete-tengeri gázt is odaadják a magyaroknak. A lengyeleken is szörnyülködnek amúgy. Úgy gondolják, elegendő külpolitikai programnak Brüsszel feltétlen és kritikátlan imádata.

Vége a jogállamiságnak – üvölti az ellenzék. De melyik jogállamiság esett áldozatul? Amelyik a DNA révén börtönbüntetést kért Ludovic Orbanra, a PNL européer politikust játszó elnökére? Vagy az a jogállam, amelyik felmentette, ártatlannak minősítette ugyanazt a liberális pártelnököt? Nem érzékeli vagy nem akarja érzékelni a mindig fölényesen somolygó ellenzéki vezér, hogy az ő ügyében sűrítve van benne az egész román igazságügy zavarodottsága, befolyásoltsága, működésképtelensége? És ne feledjük az aggodalom megtestesítőjét, Románia élő lelkiismeretét, a demokrácia védelmezőjét, Emmanuel Macron francia elnök kedvencét, Klaus Johannist, aki úgy gondolja, nagyon sokat kell gondolkoznia egy alkotmánybírósági döntés végrehajtásán. S úgy tűnik, megteheti büntetlenül. Akkor pedig mások is megtehetnek bármit, nemde?

A jelenlegi elitista, kioktató, csak az értelmiségiekkel kommunikáló, a brüsszeli ukázokat tisztelegve teljesítő, Orbán Viktort gyűlölő román ellenzék hiteltelen. Nincsenek alternatív javaslataik, képtelenek az egyszerű emberekből álló nagy többséghez szólni, ezért jobb híján lenézik a szavazókat. Tehetségtelenségük nem menti Dragneáék ügyeskedő, ravasz húzásait, de pontosan oda helyezi őket, ahova valók: ellenzékbe.