Dragnea „tömeges kivégzésnek” tartja az elítélését, és a „párhuzamos állam szétzúzását” ígéri pártjának és híveinek

Krónika 2018. június 22., 20:37

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásáról biztosította pénteken kiadott nyilatkozatában Liviu Dragnea pártelnököt, akit előző nap a bíróság első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós perben.

Liviu Dragnea nem mond le sem a PSD, sem a képviselőház elnöki tisztségéről Fotó: PSD

A testület zárt ajtók mögött tartott ülése után Dragnea közölte: párttársai egyhangúlag maradásra kérték, ezért nem mond le sem a PSD, sem a képviselőház elnöki tisztségéről, és még eltökéltebben folytatni akarja a kormányprogram gyakorlatba ültetését, és az úgynevezett „párhuzamos állam” lebontását. A politikus először szólalt meg azóta, hogy a legfelsőbb bíróság alapfokon letöltendő szabadságvesztésre elítélte.

Az MTI által idézett Dragnea „tömeges kivégzésnek” nevezte az előző napi ítéletet, amelyet szerinte egy sötét háttérhatalom megrendelésének eleget téve hozott a bíróság, kilenc másik embert is elítélve, csakhogy igazolják az ő elmarasztalását. „Szilárd az elhatározásom: maradok a PSD élén. A bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni, viszont úgy döntöttünk, hogy sokkal keményebben és radikálisabban lépünk fel mindennel kapcsolatban, ami a tennivalónk. Nem ijedek meg sem Johannistól, se Hellvigtől” – jelentette ki Dragnea a PSD országos végrehajtó bizottságának ülését követően az államfőre és a hírszerző szolgálat (SRI) vezetőjére utalva. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint óriási a kockázata annak, hogy a PSD felbomlik.

Dragnea közölte, pártjával be akarják fejezni az elkezdett „harcot”, révbe akarják juttatni az igazságügyi törvények „normalizálását”, és fel akarják számolni az „okkult rendszert”.

„Céljaim ugyanazok: ültessük gyakorlatba a kormányprogramot, és romboljuk szét a párhuzamos államot” – idézte az Agerpres hírügynökség Liviu Dragneát. Aki bocsánatot kért a román állampolgárok ezreitől, akik „egy alkotmányellenes cikkely alapján ülnek börtönben, vagy hurcolják meg őket a bíróságokon”. Azt mondta: a párt által szervezett nagygyűlés „növelte a nyomást a bírói testületen”, amely 3 év és 6 hónapra ítélte őt.

Dragnea úgy vélekedik, hogy a parlamentben már senki sincs tekintettel a procedúrákra és a koalíció minden kezdeményezését bírálják és támadják, hogy ne lehessen gyakorlatba ültetni azokat. „Bocsánatot kérek most a több ezer romántól, akik közül egyesek egy alkotmányellenes cikkely alapján ülnek börtönben, vagy meghurcolják őket a bíróságokon. Bocsánatot kérek amiatt, hogy így elhúzódott a büntető törvénykönyv kidolgozása. Bebizonyosodott, hogy hibás volt a parlamentben alkalmazott magatartásom, mert a parlamentben már nem lehet normális procedúráról beszélni – vita, elfogadás, kihirdetés. Minden egyes jogszabályt – legyen szó a szuverén beruházási alapról, gazdasági vagy igazságszolgáltatási törvényről – megtámadnak, az összest visszaküldik, csakhogy ne lehessen ezeket életbe léptetni, csakhogy megdönthessék a kormányt, a PSD-t és a parlamenti többséget” – jelentette ki a PSD elnöke.

A PSD végrehajtó bizottsága közleményében a Viorica Dăncilă vezette kormányt is támogatásáról biztosította a kormányprogram életbe léptetésének, valamint az igazságügyi törvények és büntetőjogi kódexek módosításának felgyorsítását célzó alkotmányos lépések megtételében. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akarja módosítani a btk. hivatali visszaélésről szóló cikkelyét, amelynek alapján Dragneát elítélték. Ha ez bekövetkezik, a fellebbviteli tárgyaláson a pártelnök így biztosra veheti felmentését. Maga a pártelnök nem mondta ki, hogy ismét – azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megerősítendő – sürgősségi kormányrendelettel akarják módosítani a büntetőjogot, amint megkísérelték már ezt tavaly januárban, amikor a több százezres ellenzéki tüntetések késztették meghátrálásra a PSD-t. Dragnea csak általánosságban utalt arra, hogy a PSD most már sokkal „radikálisabb” eszközökhöz akar nyúlni, mert az általa eddig előnyben részesített rendes parlamenti eljárást az ellenzék és a jobboldali államfő alkotmányossági óvások sorozatával hátráltatja.