Elemzők az alapfokon elítélt Dragnea „ellentámadására” számítanak

MTI 2018. június 22., 14:19

A román médiában megszólaltatott elemzők és a pénteki lapokban megjelent véleménycikkek szerzői pártszimpátiáiktól függetlenül egyetértenek abban, hogy Liviu Dragnea nem fog lemondani, hanem „ellentámadásba” lendülve próbál majd jogerős felmentéséért és hatalma megőrzéséért harcolni.

Fotó: PSD

Ion Alexandru, a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalulban azt hangsúlyozza, hogy a háromtagú bírói tanácsban is megoszlottak a vélemények, az egyik bíró Dragnea felmentését kérte. A szerző szerint a Dragneát börtönbüntetésre ítélő másik két bíró nem vette figyelembe azt az alkotmánybírósági döntést, amely szerint csak törvények – nem pedig alacsonyabb rangú jogszabályok – megszegése minősül hivatali visszaélésnek.

A titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állítólagos összefonódását évek óta bíráló Ion Cristoiu publicista az Evenimentul Zilei hasábjain azt írta: sejtette, hogy az „ellenérdekek” miatt Dragneát nem fogják felmenteni, de azt nem feltételezte volna, hogy ilyen látványos – három és fél év letöltendő – börtönbüntetést szabnak ki rá egy „tyúklopásért”, miközben az állami vagyont alaposan megdézsmáló hangzatos korrupciós perek vádlottjai megússzák kétéves büntetéssel.

A szerző szerint Dragnea csak lemondásával tudná pártját megmenteni, amelynek szerinte egy „sebzett”, a börtöntől rettegő, irányvesztett elnök vezetésével nincs esélye a jobboldali elnök, az ellenzék, az utcai tüntetők és nyugati kormányok támadását kivédeni.

A kormánykoalícióval szemben kritikus Digi 24 hírtelevízióban megszólaltatott Cristian Parvulescu politológus mégis a PSD ellentámadását, Klaus Johannis államfő felfüggesztését nevezte a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Emlékeztetett: volt már arra példa 2012-ben, hogy amikor a PSD akkori elnöke, Victor Ponta plágiumbotránya miatt került szorult helyzetbe, egy még nagyobb botrány előidézésével, Traian Basescu államfő felfüggesztésével hárította el a pártvezér esetleges lemondását felvető médiaérdeklődést.

A politológus szerint ez a forgatókönyv nemcsak feledtetné a Dragneával szembeni ítéletet, hanem jó eséllyel meg is változtatná azt.

Ha ugyanis a PSD-nek sikerül akár néhány napra is félreállítani az igazságügyi törvények kihirdetését hátráltató Iohannist, az ideiglenes államfő azonnal hatályba léptetheti a Btk. és eljárásjog módosításait, aminek alapján a fellebbviteli tárgyaláson a bírák kénytelenek lesznek felmenteni a PSD vezérét a vádak alól.

Liviu Avram, az ellenzéki hangvételű Adevarul főszerkesztő-helyettese is arra számít, hogy a Dragnea elleni ítélet csak erősíti a PSD eltökéltségét, hogy – a tavaly januári óriástüntetéseket kiváltó, és emiatt visszavont – 13-as számú sürgősségi kormányrendelet mintájára ismét megpróbálkozzék egy azonnal hatályba lépő jogszabállyal módosítani a btk-t, a Dragnea-ügyben szereplő kárnál magasabb küszöbértéket állapítva meg a hivatali visszaélés büntethetősége számára.

A Digi 24 által megszólaltatott Mircea Cărtăarescu író, illetve Cristian Tudor Popescu publicista úgy értékelte: a Dragnea ellen kimondott ítéletnek az ügy jogi vetületein túlmutató üzenete van, mégpedig az, hogy a román igazságszolgáltatás megőrizte függetlenségét, és a politikai befolyás alá vonását célzó, másfél éve tartó "ostrom" ellenére sem sikerült megfélemlíteni.