Dragnea-ítélet: döbbenet a szociáldemokratáknál, az ellenzék a PSD-elnök távozását követeli

Krónika 2018. június 21., 20:15

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének lemondását követelik az ellenzéki alakulatok a politikus büntetőperében született elmarasztaló ítélet nyomán.

Az alapfokon elítélt Liviu Dragnea lemondását követeli a kormánypalota előtt összesereglett tömeg

Tapssal fogadták a bukaresti Victoriei téren összegyűlt tüntetők a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök büntetőperében kihirdetett, letöltendő börtönbüntetésről szóló első fokú ítéletet. A téren összegyűlt több száz demonstráló vuvuzelákat fújt, tapsolt és azt skandálta, „Mondjon le, mondjon le!”, „Kövesi, Kövesi". Csütörtök estére több ezer főre duzzadt a tömeg, a rendőrség emiatt leállította a közúti forgalmat a Kiseleff sugárúton.

Az alapfokon elítélt Liviu Dragnea lemondását követeli a kormánypalota előtt összesereglett tömeg

A jelenlévők azt skandálják, hogy „Dragnea mondjon le!”, „Nem akarunk tolvaj nemzet lenni!", „Jön a DNA és elvisz!", a magasba tartott tábláikon pedig olyan feliratok olvashatók, mint „Előrehozott választásokat!", és „El a kezekkel az igazságszolgáltatásról!” Több ezren tiltakoznak csütörtök este Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron és Iaşi-ban is Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen. Kolozsvár főterén több mint 1 500 embert gyűlt össze. Egyikük sátrat vert a téren, és azt nyilatkozta, addig marad ott, amíg megdől a Dăncilă-kormány. Nagyszebenben több mint 1 000 személy vonult Klaus Johannis államfő lakásához, ahol Carmen Johannis, az elnök felesége megtapsolta őket, amikor elénekelték a himnuszt.

Temesváron több száz ember vonult az Opera térre, sokan közülük Dragnea-ellenes táblákat tartanak a kezükben, és azt skandálják: „Sok boldog börtönéveket!”.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követeli, hogy Liviu Dragnea mondjon le a képviselőház elnöki tisztségéről az ítélet nyomán. „Elfogadhatatlan, hogy egy kétszeresen elítélt bűnöző képviselje Romániát, és töltse be az ország egyik legfontosabb vezető tisztségét. A legfelsőbb bíróság mai döntése bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás megőrizte függetlenégét, dacára annak, hogy az elmúlt másfél évben hatalmas nyomást gyakorolt rá Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt” – írja az USR csütörtöki közleményében. Az USR szerint a bíróság ezzel az ítéletével véget vet annak az időszaknak, amikor Dragnea „teleormanizálta” az országot.

Ludovic Orban, a Klaus Johannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke felszólította Dragneát, hogy mondjon le valamennyi közjogi és politikai tisztségéről, mert ellenkező esetben megítélése szerint a román demokráciát és az ország nemzetközi megítélését veszélyezteti. Dacian Cioloş volt miniszterelnök szerint Liviu Dragneának el kell hagynia a közéletet, egy kétszeresen elítélt politikus nem maradhat az ország élén. A volt kormányfő azt írta közösségi oldalán, „van esély arra, hogy Románia visszatérjen a normális kerékvágásba".

„Egy évvel ezelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselőit Liviu Dragnea traumatizálta és megalázta, hogy szavazzák meg a Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ma viszont az igazságszolgáltatás lemossa az akkori szégyenüket” – ezt már Victor Ponta volt miniszterelnök írta a Facebookon. Ponta azt is kifejtette, amikor „igazságtalanul” megvádolták, ő lemondott tisztségéről, hogy megmentese a szociáldemokrata alakulatot, a kormányt és a román társadalom jogszabályrendszerét. „Miután másodszor is elítélték, Liviu Dragneának vissza kell vonulnia, ha érdekli a PSD, a kormány és Románia sorsa” – olvasható a PSD volt vezetőjének bejegyzésében.

Traian Băsescu volt államfő azt kéri a legfelsőbb bíróság ítélete után Liviu Dragneától, hogy mondjon le alsóházi elnöki tisztségéről.

„Daddy, senkinek nem kívánom, hogy elítéljék, de neked van egy jogerős meg egy elsőfokú büntetőjogi ítéleted. Érted most már, hogy nem irányíthatod kedved szerint az országot, és le kell mondanod alsóházi elnöki tisztségedről (az állam harmadik embere)? Most! A Szociáldemokrata Pártban (PSD) azt csináltok, amit csak akartok, de az ország harmadik legmagasabb tisztségéből most azonnal távoznod kell!” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Taraian Băsescu.

Közben Codrin Ştefănescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára „abszolút félelmetesnek” nevezte a legfelsőbb bíróságnak a Dragnea-perben hozott ítéletét. „Hozzá sem tudok szólni. Nincs semmilyen előkészített válaszom erre a döntésre, lett volna egy felmentés esetére, ami számomra természetesnek tűnt volna. Csak azt tudom mondani, hogy még nem tértem magamhoz a hír okozta sokkos állapotból, az ítéletről pedig kijelenthetem: abszolút félelmetes. Egyeztetünk a kollégákkal, és lesz egy határozott álláspontunk a kialakult helyzettel kapcsolatban” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség érdeklődésére Codrin Ştefănescu. A politikus úgy véli, a pártban nem sokan számítottak ilyen ítéletre. Hozzátette: ez az első fokú döntés, másodfokon „még nagyon sok minden történhet”.

Călin Popescu-Tăriceanu, a PSD-vel együtt kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke úgy véli, a jogerős ítélet kimondásáig Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme. Közleményében a szenátus elnöke kifejti, az ALDE és a PSD továbbra is kitart azon intézkedések szükségessége mellett, amelyek „biztosítják az igazságszolgáltatás reformját”, és „véget vetnek a párhuzamos állam ártalmas befolyásának”.