Ötszáz eurót ad az állam vállalkozóknak minden egyes munkanélküli alkalmazásáért

Rostás Szabolcs 2018. június 20., 14:52

Nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a foglalkoztatás felpörgetésére a román kormány, amely havi ötszáz eurós támogatást készül nyújtani a munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmazó munkáltatóknak.

Vasilescu: nem a semmittevést, hanem a munkavállalást ösztönözzük Fotó: Psd.ro

„Változtatunk a minisztérium eddigi szemléletén, és nem fogjuk támogatni többé azokat, akik képesek lennének dolgozni, de nem akarnak” – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter bemutatott egy kormányrendelet-tervezetet, amellyel az üzleti szféra ama képviselőit kívánja támogatásban részesíteni, akik részt kívánnak venni a közeljövőben a foglalkoztatásban.

A Vasilescu tárcája által kidolgozott dokumentum alapján az állam havi 2 250 lejt (500 eurót) folyósítana azoknak a munkáltatóknak, akik munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak.

A juttatás összege minden egyes alkalmazott után járna, mégpedig öt éves időtartam erejéig.

A támogatás bármilyen oktatási intézmény fiatal végzőseinek, továbbá hátrányos helyzetű és nyugdíjazás előtt álló személyeknek az alkalmazása esetén is igényelhető lesz. Vasilescu közölte, a munkáltató természetesen az állam által biztosított juttatásnál magasabb fizetést is folyósíthat az új alkalmazottaknak, szerinte ugyanis az a cél, hogy a romániai bérek megközelítsék a nyugat-európai országokét, és ezáltal megálljon a romániai munkaerő külföldre vándorlása. A munkaügyi miniszter hozzátette, az állam a tavalyi évhez képest megkétszerezi a munkáltatóknak nyújtott szubvenciókat, és azt reméli, hogy tovább csökken a szerinte „történelmi minimumot” jelentő szinten, 4,6 százalékon lévő munkanélküliség aránya.

A balliberális koalíció már korábban, az egységes bérezési jogszabály kidolgozásakor beharangozta, hogy növelné a foglalkoztatást, ezzel egy időben pedig kevésbé kíván bőkezűnek mutatkozni az állami segélyek osztogatása terén. Mindez nem véletlen, hiszen a román állam jelenleg mintegy 160 millió eurót folyósít havonta különböző szociális juttatások formájában mintegy 1,7 millió igénylés alapján, mivel ezek a támogatások többnyire a családokat célozzák, a kedvezményezettek köre mintegy 3,5 millió személyre rúg. Több mint félmillióan részesülnek például családtámogatásban és garantált minimálbérben, mintegy hétszázezren pedig fűtéspótlékra jogosultak.

Lia Olguța Vasilescu különben már korábban úgy nyilatkozott: nem a „semmittevést”, hanem a munkavállalást kívánják ösztönözzi, a nagyobb foglalkoztatás révén ugyanis jelentős tehertől szabadul az állam, hiszen nem fizet annyi munkanélküli és szociális segélyt. „Ezentúl el kell felejteni a garmadával osztogatott állami hozzájárulásokat” – jelentette ki a munkaügyi miniszter.