Védelmébe vette az RMDSZ az alapfokon 8 év letöltendő börtönre ítélt Kiss Sándort

Gyergyai Csaba , Szucher Ervin 2018. június 20., 11:17

Az RMDSZ elöljárói bíznak abban, hogy az alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Sándor, a szövetség Bihar megyei szervezetének egykori „erős embere” be tudja bizonyítani ártatlanságát a bíróságon.

Kiss Sándort négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék (archív felvétel) Fotó: Digi24

A korrupció miatt alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Sándor felmentésében bíznak az RMDSZ lapunknak nyilatkozó képviselői. A szövetség egykori „erős emberének” számító Kisst – a Bihar megyei önkormányzat korábbi elnökét – Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Szabó Ödön, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is védelmébe vette. Mindkét politikus azt nyilatkozta a Krónikának, hogy nem ismeri a teljes peranyagot, az ítélet indoklását sem láthatták, de mivel a döntés nem jogerős, még „megfordítható”.

A végleges ítéletig még sok van, ráadásul nem egy olyan alapfokú döntést láttam, amelyet fellebbvitelen megfordítottak”

– jegyezte meg lapunknak Porcsalmi.

Porcsalmi Bálint nem egy olyan alapfokú döntést látott, amelyet fellebbvitelen megfordítottak Fotó: RMDSZ

Bíznak Kiss ártatlanságában

Szabó Ödön is azt hangsúlyozta, legutóbb éppen a Bihar megyei önkormányzat közigazgatási perében „csavart” egy nagyot a temesvári táblabíróság, miután alapfokon, Nagyváradon a bírák az új szociáldemokrata kollégájuk beiktatását bojkottáló liberálisoknak adtak igazat. Ehhez viszont szükség volt a per áthelyezésére – mutatott rá Szabó.

{K2}

A nagyváradi parlamenti képviselő úgy véli, a Kiss-dossziéban a bíró nem tartotta be a taláros testület döntését, miszerint senki ellen nem lehet vádat emelni egy másik ügyben történt telefonlehallgatás kapcsán.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ milyen mértékben hajlandó kiállni Kiss Sándor mellett, a Bihar megyei honatya óvatosabban nyilatkozott. Emlékeztetett, Kiss már két éve semmiféle vezetői tisztséget nem tölt be a Bihar megyei vagy a nagyváradi RMDSZ-ben, azt azonban igyekezett hozzátenni, hogy ettől függetlenül nem lehet eltekinteni attól a tömérdek megvalósítástól, amely az ő megyei tanácselnöksége alatt született a régió magyarlakta részein.

Persze mindez nem befolyásolhatja a majdani jogerős ítéletet, azonban én mégis remélem, hogy Kiss Sándornak majd sikerül bizonyítania az ártatlanságát”

– szögezte le a Krónikának Szabó Ödön.

Kiss Sándor és Szabó Ödön (archív felvétel)

Amint arról beszámoltunk, a Bihar megyei törvényszék hétfőn nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Kiss Sándort. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét 2016 júliusáig betöltő

Kiss Sándort négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék. Az üzletember politikus ellen ugyanakkor 5,55 millió euró összértékű vagyon elkobzását is elrendelték a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől.

Az első fokon kimondott ítélet kivonatát a nagyváradi táblabíróság honlapja közölte. A felek a hivatalos közlés utáni tíz nap során fellebbezhetnek az ítélet ellen. A törvényszék hat, illetve négy évi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira. Egyikük esetében 1,78 millió eurós, a másikuk esetében 3,06 millió eurós vagyonelkobzást rendelt el a törvényszék. A bírák ugyanakkor elévülés miatt megszüntették az eljárást a korrupciós ügy magyarországi vádlottjai ellen. Megszűnt az eljárás az időközben elhunyt Mudura Sándor nagyváradi üzletember ellen is, akit a vádirat Kiss bűntársaként kezelt.

{K1}

Tévészerelőből nagyvállalkozó

Kiss Sándor ellen három évvel ezelőtt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A DNA szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz – állította a DNA.

Az ügyészség közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták.

Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.

A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.

A 66 éves Kiss Sándor egyszerű tévészerelőként kezdte, majd a politikába való belépését követően lett Bihar megye egyik legbefolyásosabb embere és több millió eurós vállalkozások tulajdonosa.

2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban, 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

Befolyásos RMDSZ-es politikusok a „feketelistán”

Nem Kiss Sándor az első olyan befolyásos RMDSZ-es politikus, aki összetűzésbe került a törvénnyel. Nagy Zsolt volt távközlési minisztert 2014 januárjában egy postaépület jogtalan elidegenítése, hivatali hatalommal való visszaélés miatt ítélték négyévi felfüggesztett börtönbüntetésre. 2015 januárjában a 2005–2006-os stratégiai privatizációk ügyében kapott újabb – ezúttal már letöltendő – négyéves börtönbüntetést. Az összevont büntetésekből 982 napot töltött le, amikor jó magaviseletének köszönhetően tavaly októberben szabadulhatott, majd bejelentette, nem kíván többé politizálni.

Markó Attilát
a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjaként 2014-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult egy államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium – visszaszolgáltatásához. Miután Markó ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, a volt képviselő bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A volt RMDSZ-es politikust idén februárban újabb korrupciós perben ítélte el a bukaresti táblabíróság, alapfokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabva az egykori államtitkárra. A román hatóságok korábban nemzetközi körözést bocsátottak ki ellene.

A szövetség több elöljárója ellen is per van folyamatban. Olosz Gergelyt, az RMDSZ volt Kovászna megyei szenátorát 2016-ban alapfokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság, többrendbeli befolyással való üzérkedés vádjában találták vétkesnek. Olosz fellebbezett az ítélet ellen, az ügye még nem zárult le. Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert márciusban két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta alapfokú ítéletében a Kolozs megyei táblabíróság. A befolyással üzérkedéssel vádolt RMDSZ-es elöljáró fellebviteli perének első tárgyalását épp ma tartják a bukaresti legfelsőbb bíróságon.

Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) többek közt közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolta meg 2013-ban, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. Három vádlott korábban beismerő vallomást tett, őket el is ítélték, a többiek ügyében még mindig nem született ítélet.

Ráduly Róbertet
, Csíkszereda polgármesterét hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokos alpolgármestert hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg 2014-ben a DNA, az ügyben azóta sem született ítélet. A DNA egyébként 2016-ban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hivatalában és több cégnél is házkutatást tartott egy korrupciógyanús ügyben, vádemelés azonban nem történt.