Vadászházvásárláshoz kért segítséget Petre Lăzăroiu alkotmánybíró Borbély László exminisztertől

Rostás Szabolcs 2018. június 18., 16:35

A Borbély László volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás keretében hallgatták le hét évvel ezelőtt Petre Lăzăroiu jelenlegi alkotmánybírót. A taláros testület a Velencei Bizottsághoz fordul a tagja elleni vélelmezett nyomásgyakorlás miatt.

Fotó: Ccr.ro/Krónika

Háromszéki vadászház megvásárlása érdekében kérte Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter közbenjárását a bukaresti alkotmánybíróság egyik tagja. Az elnöki hivatal részéről megnyilvánuló állítólagos nyomásgyakorlásra panaszkodó Petre Lăzăroiu vasárnap este az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, 2011-ben amolyan „mellékszereplőként” őt is lehallgatta az ügyészség, mégpedig a Borbély László akkori tárcavezető ellen zajló bűnvádi eljárás keretében.

A taláros testület tagja mindezt a műsorvezetők ama kérdésére árulta el, nem tart-e attól, hogy Laura Codruța Kövesi számára is bűnvádi dossziét „fabrikál”, miután az alkotmánybíróság olyan határozatot hozott, amely szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét le kell váltani tisztségéből.

Lăzăroiu úgy vélekedett, hogy ez bárkivel megtörténhet, és felidézte, hogy őt 2011-ben a legfelsőbb bíróság engedélyével nemzetbiztonsági okokra hivatkozva lehallgatták a Borbély László elleni eljárás keretében.

„Borbélynak volt akkor egy problémája, én pedig felhívtam telefonon, mert vásárolni akartam egy vadászházat valahol Kovásznában. Mivel tudtam, hogy egy 2007-es kormányrendelet alapján értékesítésre kell bocsátani a hasznot nem hozó vadászházakat, felhívtam a minisztert, és megkértem: ha van, és lehetséges, bocsásson eladásra egy ilyen létesítményt. Így estem én a megfigyelések csapdájába, hiszen mindenkit lehallgatnak, aki egy lehallgatott személlyel beszélget” – jelentette ki az alkotmánybíró a hírcsatornának. Különben Lăzăroiu legfrissebb, tavaly júniusban közzétett vagyonnyilatkozata alapján az alkotmánybírónak számos ingó és ingatlan vagyona van (többek között bukaresti lakás, otopeni-i lakóház, mezőgazdasági területek, 125 ezer euró értékben műalkotások és ékszerek, köztük egy tízezer eurós aranyóra, illetve több mint 280 ezer lejes bankbetét), ám vadászházat nem birtokol.

A taláros testület tagja által emlegetett eljárás keretében Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította a DNA, de az RMDSZ volt politikai alelnöke ellen nem indulhatott bűnvádi eljárás, mert a parlament két alkalommal is elutasította, hogy hozzájáruljon ehhez. A nagyváradi táblabíróság 2016-ban kihirdetett jogerős ítéletében aztán két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a két vállalkozót, akik a vád szerint 45 ezer euró értékű lakásfelújítással megvásárolták a volt környezetvédelmi miniszter befolyását, hogy cégeik közbeszerzési szerződésekhez jussanak. Ugyancsak két és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott Szepessy Szabolcs, a tárcavezető volt tanácsadója, akit vesztegetésben való közvetítésben találtak vétkesnek. Borbély jelenleg államtanácsosként tevékenykedik a Viorica Dăncilă vezette kormányban, ahol a fenntartható fejlődési főosztályt irányítja.

Petre Lăzăroiu ugyanakkor azáltal adott hírt magáról az elmúlt napokban, hogy az államelnöki hivatal egyik munkatársa részéről történt állítólagos nyomásgyakorlásra panaszkodott. Az alkotmánybíró – akit 2008-ban neveztek ki két évre, majd 2010-ben kilenc évre – azt állítja: Simina Tănăsescu elnöki tanácsos egy magánbeszélgetésen felvetette a tisztségéből való visszahívását, miután egy civil szervezet szerint lejárt a mandátuma. Lăzăroiu az Antena 3-nak elmondta, a taláros testület a Velencei Bizottsághoz fordul az államelnöki tanácsossal folytatott megbeszélés ügyében. Az államelnöki hivatal cáfolta, hogy nyomásgyakorlás történt, a Cotroceni-palota szerint Tănăsescu szabadságon tartózkodott a találkozó idején.