Jó gyakorlatok gyűjteménye: összefognak a felnőttképzésért

Bíró Blanka 2018. június 17., 16:31

A felnőttképzésre, illetve az ezzel kapcsolatos jó példákra vonatkozó kétnapos tapasztalatcserét szerveztek hétvégén Sepsiszentgyörgyön. 

Fotó: Bíró Blanka

A projekt augusztus végén zárul, a tervek szerint pedig akkorra elkészül a Jó gyakorlatok gyűjteménye című kézikönyv, amelyben a partnerszervezetek által alkalmazott módszereket, a tapasztalatokat, eredményeket összegzik. A tanulmányt széles körben terjesztik az EU valamennyi tagállamában a szakképzésért és a foglalkozáspolitika alakításáért felelős szervezetek körében.

Abban bíznak, hogy hasznos iránymutatást tudnak nyújtani az egész életen át tartó tanulásra való motiválásban és a szakképzéshez való könnyebb hozzáférhetőség biztosításában.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a sepsiszentgyörgyi találkozón kérdésünkre elmondta: Magyarországon, de a többi országban is egyre kevesebben vannak, akik munkavállalásra képesek, de jelenleg nem dolgoznak. Ezért inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy azokat kutassák fel, akik már hosszú ideje nem dolgoznak, valamiért nem is tudnak munkát szerezni, őket próbálják motiválni, készségeiket fejleszteni.

Azokra is figyelnek, akiknek elavult szakképesítésük van, ezért nem tudnak elhelyezkedni, vagy nehezen tudják megtartani jelenlegi munkahelyüket.

„Fejlődik a technológia, újabb és újabb szakmák bukkannak fel, automatizált környezetben kell dolgozni. Az elavult szakképesítéssel rendelkezők a szakmát tudják, de meg kell tanulniuk alkalmazkodni az új munkakörnyezethez” – magyarázta az igazgató.