Tabutémák avagy hangos kiáltás a családokért – multimédiás tárlat nyílt Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2018. június 17., 10:13

Kiáltásnak nevezett, tabutémákat döngető rendhagyó kiállítás sokkolja a marosvásárhelyi vár Vargák bástyájába látogatókat. Az elgondolkodtató, június 20-ig látogatható multimédiás tárlat visszavezet a létezés eredetéhez és értelméhez.

Fotó: Haáz Vince

Középiskolás diákokból, fiatal egyetemistákból vagy akár baráti társaságokból verbuválódott csoportok adják egymásnak a kilincset a marosvásárhelyi Vargák bástyájában kialakított, június 20-ig látogatható, Kontraszt című tárlaton:

egyesek könnyes szemmel, mások rezdületlen arccal, még mindig a látottak, hallottak hatása alatt lépnek ki az ódon falak közül.

A szakemberek olyan kiállításon kalauzolták őket végig, amelynek vállalt célja visszavezetni a kontrasztba: a családon belüli erőszaktól a példaképekhez, a válástól a boldog házassághoz, az abortusztól a gyermekvállaláshoz, az alkoholtól és drogtól a valós életörömhöz, az öngyilkosságtól az élet küldetéséhez. A tárlat olyan elemeket tartalmaz, amelyek igencsak megérintik a látogatókat.

Fotó: Haáz Vince

A magyarországi református egyház és a magyar rendőrség közös család- és ifjúságmentő kiállításának szervezői azért választották a multimédiás utat, mert a több képernyőn is pergő képsorok által még inkább meg lehet szólítani a fiatalokat.

A tárlat nem csupán preventív üzenetet, hanem az evangélium hangját is közvetíti.

A látogatók közül sokan nagy szükségét érzik a tárlat utolsó stációjának, az úgynevezett csendes szobának, ahol le lehet ülni és beszélgetni, hisz a Kontraszt a nyers valóságot mutatja be meglehetősen fájdalmas, olykor sokkoló képekkel: filmeket, fotókat és statisztikákat családon belüli erőszakról, az alkohol-, nikotin- és drogfüggőség következményeiről vagy például arról, hogy konkrétan mi történik az abortusz során.

Fotó: Haáz Vince

Nagyon átütő élmény, amely mindenkit valamilyen módon megérint. A látogatást csoportos beszélgetés követi, innen tudjuk, hogy mindenki valamilyen élménnyel távozik innen, lehet az egyaránt felkavaró vagy felemelő”

– mondta el Belényesi Gabriella tárlatvezető, a marosvásárhelyi társszervező Philothea Klub irányítója. Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense szerint azért is tanácsos megvitatni és feldolgozni a látottakat, mert „amiről nem beszélünk, nem azt jelenti, hogy nem létezik”. „Van gond itt Erdélyben is, a kérdés az, hogy foglalkozunk-e vele” – mondta, majd a székelyföldi megyék kirívóan magas öngyilkossági rátájára utalt.

Fotó: Haáz Vince

Jó dolognak tartja, hogy számos tinédzser másodjára vagy harmadjára is belép a „nyolcrekeszes” tárlatra, és van, amikor a repetára a szüleit is elhozza. A tizenhét esztendős Anna is azok közé tartozik, akik azzal a feltett szándékkal távoztak a várból, hogy néhány nap múlva anyjuk társaságában is visszatérnek.

Feltétlenül el kell hoznom édesanyámat, hogy lássa, az, ami nálunk is apámmal megesik, az jóval több az egyszerű becsiccsentésnél, a verbális agresszivitása nem katonai fegyelmet diktáló magatartás, hanem családon belüli erőszak”

– fejtette ki a tizenegyedik osztályt végző vásárhelyi lány. Bartha Éva pszichológus úgy véli, a fiatalok zöme nyitott és őszinte, a csoportbeszélgetések során aránylag könnyen megnyílik. „Én is meglepődtem a nyitottságukon és azon, hogy mennyire éretten viszonyulnak a problémás helyzetekhez” – értékelte a tinik hozzáállását a kiállításhoz és az általa feszegetett gondokhoz.

A döbbenet erejével... címet viselő tárlatot Magyarországon eddig százezren, Erdélyben pedig közel húszezren tekintették meg. A kontrasztkiállítás az anyaországi tárlatok tízes ranglistájára is felküzdötte magát.