A prefektus egyelőre nem tudta megakadályozni a marosvásárhelyi iskolák többnyelvű feliratozását

MTI 2018. június 15., 17:07

Egyelőre nem sikerült érvényteleníttetnie Maros megye prefektusának a marosvásárhelyi iskolák többnyelvű feliratozására vonatkozó önkormányzati határozatot.

Fotó: Boda L. Gergely

A múlt héten kimondott ítéletről a nyelvi jogok érvényesítéséért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) tájékoztatott pénteken az egyik közösségi portálon.

A Cemo emlékeztetett rá: Marosvásárhelyen mintegy 45 román–magyar vegyes tannyelvű óvoda, általános iskola, középiskola található. Ezekben a közérdekű tájékoztatás, a feliratozás kizárólag román nyelvű,

a faliújságokon található irodalmi, történelmi szövegek egynyelvűek, csak a román közösség múltját és kultúráját mutatják be, a falakon nem látni egyetlen magyar nyelvű posztert, egyetlen magyar történelmi hős, költő vagy író képét sem.

A nyelvi környezetet kiegyensúlyozni hivatott önkormányzati határozatot a Szabad Emberek Pártja (POL) a Cemo segítségével dolgozta ki és nyújtotta be.

A határozat kimondta, hogy magyarul is ki kell írni minden feliratot a marosvásárhelyi vegyes tannyelvű iskolákban, és a kétnyelvűség kialakításával a polgármesteri hivatal oktatásügyi igazgatóságának kell foglalkoznia.

A határozatot a prefektus megtámadta a közigazgatási bíróságon, de a Cemo kérésére a perbe három érintett magyar gyermek szülője is belépett, és az őket képviselő ügyvéd érvelése nyomán a törvényszék elutasította a prefektus keresetét. Az ítélet nem jogerős.

A Cemo emlékeztetett, hogy panasza alapján 17 marosvásárhelyi iskola esetében állapította meg 2016-ban a diszkriminációt az Országos Diszkriminációellenes Tanács.