Kitart az ítéletidő – A csucsai kastélyt is megrongálta a vihar

Kőrössy Andrea 2018. június 14., 18:02

Hétvégén sem ússzák meg szárazon az erdélyiek és a partiumiak: a meteorológiai szolgálat csütörtök délután heves esőzésekre, erős szélre és jégesőre vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki, a jelzés egyelőre szombat estig érvényes az egész országban.

A vihar a csucsai Boncza-kastélyt is megrongálta Fotó: Facebook/Alin Tise

A szakértők figyelmeztetése alapján a szél főként a Bánság déli részén és a hegyvidéken erősödik fel.

Pénteken és szombaton minden térségben hirtelen érkező, nagy mennyiségben lezúduló csapadékra kell számítani:

az esőzések a nyugati és dél-nyugati régiókból indulva szétterjednek az egész országra. A záport, zivatar villámlás és heves széllökések kísérik. A meteorológiai szolgálat korábban 30 megyére bocsátott ki sárga jelzésű viharriadót, ez eredetileg péntek reggelig lett volna érvényben, végül csütörtök estére módosították a határidőt.

Az országos katasztrófavédelmi hatóság (IGSU) eközben arról számolt be, hogy csütörtökre virradó éjszaka, illetve csütörtökön az ítéletidő 13 – Erdélyben Bihar, Szeben, Temes, Szilágy és Krassó-Szörény – megyében 60 települést érintett. 

{K1}

A vihar az Octavian Goga-emlékmúzeumnak otthont adó csucsai Boncza-kastélyt is megrongálta, a helyszínen azonban már csütörtökön nekiláttak a károk kijavításának. Alin Tişe Kolozs megyei tanácselnök közleményben jelezte, hogy a kastélyhoz ipari alpinistákat küldtek. Mivel műemlék épületről van szó, a munkálatok megkezdése előtt a megyei örökségvédelmi igazgatóság szakértője tartott helyszíni szemlét, majd kibocsátották a szükség engedélyt.

A legnagyobb kár a tetőzeten keletkezett, amelyre ráesett egy nagyméretű faág.

A munkálatok befejezéséig a látogatók nem mehetnek a megrongálódott helyszín közelébe.