Véget vetettek a kilenc hónap óta fennálló patthelyzetnek a Bihar Megyei Tanácsban

MTI 2018. június 14., 14:36

Bihar megye önkormányzata csütörtöki ülésén igazolta egy szociáldemokrata képviselő mandátumát, és ezzel véget ért az önkormányzat munkáját kilenc hónapja megbénító patthelyzet.

Pásztor Sándor korábban olyannak tartotta a most megoldott helyzetet, mint amikor lefognak egy megválasztott képviselőt, és nem engedik be a testület ülésére Fotó: Bihar Megyei Tanács

A mandátumigazolásra a nagyváradi táblabíróság kötelezte a testületet, mely a múlt hét végi jogerős ítéletében kimondta: bűnvádi eljárás indulhat azok az önkormányzati képviselők ellen, akik továbbra is megtagadják kollégájuk mandátuma igazolását.

{K1}

A mandátumigazolás megtagadása miatt kilenc hónapig szavazategyenlőség volt a tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója, illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megjelenített ellenzék között.

Az RMDSZ-es Pásztor Sándor által vezetett önkormányzat tavaly szeptember közepén vált alkalmatlanná a fontos döntések meghozatalára. Ekkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) az ellenzékkel való összejátszással gyanúsította meg, és kizárta soraiból az egyik képviselőjét, a PNL képviselői viszont ezt követően megtagadták a jelöltlistáján következő PSD-jelölt mandátumának az igazolását.

Pásztor Sándor az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában olyannak tartotta a helyzetet, mint amikor lefognak egy megválasztott képviselőt, és nem engedik be a testület ülésére.

A szavazategyenlőség miatt a megye sok fontos projektjét nem tudták megszavazni a testületben.

Az önkormányzat 2018-as költségvetését is csak áprilisban sikerült elfogadni az intézmény alkalmazottainak a tiltakozása közepette, miután a PNL egyik önkormányzati képviselője átszavazásával meglett a többség.

A PNL azt próbálta a mandátumigazolás megtagadásával megtorolni, hogy noha a 2016 júniusában tartott önkormányzati választásokon a mandátumok csaknem felét szerezte meg Bihar megyében, az ellene szövetkező kisebb pártok nem engedték át neki a megye vezetését.