Több száz Electrica-alkalmazott tüntetett Kolozsváron, béremelést és jobb munkakörülményeket követelve

Hírösszefoglaló 2018. június 13., 09:48

Az Electrica villanyáram-elosztó vállalat észak-erdélyi fiókjának több száz alkalmazottja tüntetett kedden a cég kolozsvári székhelye előtt, jobb munkakörülményeket és béremelést követelve.

Fotó: Ziuadecj.realitatea.net

A tiltakozó akción mintegy négyszázan vettek részt, Marius Lobonţ szakszervezeti alelnök szerint más megyékben dolgozó Electrica-alkalmazottak is voltak köztük – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Elégedetlenségeiket sorolva Lobonţ hangsúlyozta, a bruttó átlagfizetésük nem haladja meg a 2600 lejt, kilenc éve nem volt részük számottevő béremelésben, pedig sokan komoly képzettséget igénylő, nehéz és veszélyes munkát végeznek.

Az alkalmazottak ezer lejes béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek, ellenkező esetben készek beszüntetni a munkát.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a következő kollektív munkaszerződésbe kedvezőbb feltételek kerüljenek, akár általános sztrájk árán is, amelyet jövő év januárjában robbantanánk ki” – fogalmazott a szakszervezeti bizalmi.

Az Electrica szolgáltató közleményében leszögezi, az elmúlt hónapokban több ízben is megbeszélést folytattak a szakszervezettel az új bérezési rendszerről és a teljesítménymenedzsment-rendszer alkalmazásáról, az érdekvédelem azonban újabb követelésekkel állt elő a 2017 végén kötött megállapodáshoz képest, és ezek teljesítéséhez kötötte az új bérezési rendszer elfogadását. A tárgyalások során a vállalat felajánlotta, hogy emeli az új bértábla által megszabott minimális szint alatti fizetéseket, a szakszervezet azonban ezt nem fogadta el.

„Ilyen körülmények között nem tudtuk folytatni a tárgyalásokat, így továbbra is érvényben marad az új kollektív munkaszerződés” – szögezi le az Electrica, hozzátéve, a fizetéseket a teljesítménymenedzsment-rendszernek megfelelően emelik majd.