Diószegi szerint álom volt a Sepsi OSK elmúlt idénye – Erősebb kerettel táplálnák a Szentgyörgyön kialakult fociőrületet

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. június 13., 10:07

Álomként élte meg Diószegi László a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK első élvonalbeli szezonját. A futballklub tulajdonosa szerint a keret erősebb lesz az új idényben, és az a lényeg, hogy az országban egyedülálló fociőrület alakult ki a háromszéki megyeszékhelyen.

Fotó: Pál Árpád

„Egy álom volt az egész év” – fogalmazott a Krónikának Diószegi László, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgóklubjának tulajdonosa, amikor csapata első élvonalbeli szezonjáról kérdeztünk. Rámutatott: a feljutás és a Liga 1 első három fordulója álomszerű volt, majd megmutatkoztak a csapatok közötti különbségek, és a gyengébb eredmények kijózanítóan hatottak, de aztán télen újra mertek álmodni.

Bevallom, hogy izgultam a bennmaradásért”

– tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy december 14-étől egyhuzamban azon dolgoztak, hogy elkerüljék a kiesést. Ez nem csupán sikerült: a reményeiket túlszárnyalva az alsóházi rájátszás harmadik helyén zártak, ami az összetett kilencedik helyének felel meg.

Diószegi közölte, arra fel voltak készülve, hogy lesznek különbségek köztük és az erős élvonalbeli csapatok között, ezért nem érzett kiábrándultságot az első élvonalbeli szezon alatt.

Talán csak az okozott némi csalódást, hogy nem tudtuk a saját pályánkat októberre elkészíteni, így csak a rájátszásban használhattuk. Ha végig itthon játszunk, szerintem 5-6 ponttal többet gyűjtünk”

– mondta. Megjegyezte, most azon dolgoznak, hogy időben elkészüljön a sepsiszentgyörgyi stadion kivilágítási rendszere, és ha netán a szezonrajtra nem végeznek, akkor két-három hét halasztást kérnek majd a szövetségtől, hogy addig ne tervezzék estére mérkőzéseiket.

Sikerkovácsok. Hadnagy Attila, a Sepsi OSK játékosa Diószegi László nyakában Fotó: Facebook/Oláh József Botond

A következő szezonban erősebb csapattal számolnak, mert szerinte Eugen Neagoe vezetőedzőnek – akinek a tapasztalata nagyban hozzájárult a Liga 1-ből való kiesés elkerüléséhez – volt elegendő ideje ahhoz, hogy kiválassza azokat a játékosokat, akikkel a továbbiakban dolgozni akar.

Az általa kért futballisták közül egy kivételével mindegyik leigazolása megoldhatónak tűnik, az elküldött hét játékos helyére pedig Diószegi szerint 10-20 százalékkal jobb futballisták érkeznek majd.

Fülöp Istvánnal még tárgyalnak, de bár szeretnék, ha maradna, a Diósgyőrnél kapott fizetését nem tudják vállalni. „Ő is húzóember volt, de mi nem tudunk horribilis összeget fizetni” – mondta a klubtulajdonos, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a stabilitást és a pénzügyi biztonságot garantálni tudják.

Kiemelte, ezúttal a keret már a szezon elejétől együtt készülhet, nemcsak a „hajrára” áll össze.

Talán meg lehetne célozni a felsőházi rájátszásba jutást jelentő hatodik helyet is az alapszakaszban, de akkor sem dől össze a világ, ha ez nem jön össze. Az alsóházban az ideinél eggyel jobb helyezéssel is elégedettek leszünk”

– mondta. Úgy véli, arra jelenleg nincs pénzügyi lehetőségük, hogy a dobogós helyekért versenyezzenek a nagy klubokkal, de szerinte az a lényeg, hogy „megvan az a fociőrület Sepsiszentgyörgyön, ami egyedülálló az országban”.

Csinta Samu klubelnök szintén úgy fogalmazott lapunknak: ezentúl is addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. Nem áll szándékukban többet költeni játékosvásárlásra, mint amennyit a lehetőségeik megengednek.

Inkább arra törekszenek, hogy a fizetések tisztességesek legyenek, és azokat időben utalhassák. Tapasztalata szerint ez egyre csábítóbbá kezd válni, mert több ügynök és játékos is érdeklődött már náluk.

Elmondása szerint kedd délutánig három szerződést már megkötöttek.

Folytatják. Csinta Samu (jobbra) hangsúlyozta, bíznak Eugen Neagoe (középen) értékítéletében Fotó: Sepsi OSK

Ebből egy közismert, hiszen Eugen Neagoe vezetőedző korábbi megállapodásának meghosszabbításáról van szó, de közben két futballistát is leigazoltak:

a Temesvári Poli volt középpályása, Gabriel Vaşvari, továbbá egy horvát származású német hátvéd, a 29 éves Igor Iovanovic folytatja nálunk a 2018–2019-es szezonban.

Utóbbitól jelentős erősítést várnak a védelemben, mert a következő idényben már nem szeretnének a kiesés miatt aggódni. Csinta megjegyezte, most már elérkezettnek látják az időt arra, hogy kölcsönjátékosok helyett olyan futballistákat is hozzanak, akikkel 2-3 évre is tervezhetnek. „Bízunk Neagoe értékítéle­tében, abban, hogy azok, akiket kiszemelt, be fogják váltani a reményeket” – mondta.

A következő szezon szerinte nehezebb lesz, mert bár a feljutó Călărași-ról még nincs sok információjuk, a Hermannstadt bizonyosan „nem lufikat ereget”, hanem stabil háttérrel hosszú távra tervez.

De a mi bennmaradásunkat most sem a mezőny gyengesége okozta”

– szögezte le Csinta, rámutatva, hogy a Liga 1 2018–2019-es mezőnyétől függetlenül stabil teljesítményt szeretnének felmutatni. Erre a felkészülést csütörtökön kezdik meg, hogy néhány napos szentgyörgyi edzés után a bajnok Kolozsvári CFR ellen játszanak barátságos mérőzést június 26-án. A háromszékiek azt követően Ausztriában fognak edzőtáborozni.

A fellegváriaknál egyébként ugyancsak csütörtökön lesz az összetartás, és várhatóan Edi Iordănescu edző irányításával kezdik a felkészülést.

Dan Petrescu utódját meg nem erősített sajtóinformációk szerint keddre várták Kolozsvárra, hogy szerződése aláírása után szerdán bemutassák a CFR vezetőedzőjeként. A klub hivatalosan azt közölte, hogy a 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón mutatják be az új trénert.