Dolgoznak a háztartási gépek roncsprogramján – nem biztos, hogy hasznos új berendezés vásárlásához kötni a bónuszt

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. június 12., 16:17

Az elektromos háztartási hulladék begyűjtésének felpörgetését célozza a kormány azzal a programmal, amely keretében – az autókhoz hasonlóan – régi gépek leadásakor utalványt adnának, amelyet új gép vásárlásakor lehet hasznosítani. Szakértők szerint nem biztos, hogy jó így a kezdeményezés.

Ösztönöznék a leadást. A háztartási gépekre is kiterjesztené a kormány a roncsprogramot, utalvány járna az e-hulladék után Fotó: Veres Nándor

A Roncsautóprogram mintájára a háztartási gépekre is hasonló támogatási konstrukció beindítását tervezi a környezetvédelmi minisztérium – a kiszivárgott információk szerint ez azt jelentené, hogy ha hivatalosan leadjuk a régi televíziót, hűtőt vagy mosógépet, értékjegyet kapunk, amit egy új háztartási gép vásárlásakor lehet beváltani.

A Krónika által megkérdezett szakértők szerint mindenképpen szükség volna ösztönzésre, hogy „áttörjék az érdektelenség falát”, ám nem biztos, hogy hatékony új gép megvásárlásához kötni a programot, hiszen ilyen már működik a kereskedőknél, ám nem mindenkinek van pénze, hogy új háztartási gépet vásároljon.

Szükség van az e-hulladékra

A környezetvédelmi minisztérium hivatalosan még nem közölte a voucher értékét, ám források szerint 150 lejt adnának egy nagyobb háztartási berendezés, például hűtőszekrény vagy mosógép leadása esetén, a kisebbekért, a televízióért vagy főzőlapért 100 lejt. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, egyeztetés zajlik, hogy beindítsák az országos lomtalanítás „motorjait” és meghirdessék a háztartási gépek roncsprogramját.

Abban bíznak, hogy a bónuszrendszerrel ráveszik a lakosságot, hogy megszabaduljanak a meghibásodott háztartási gépektől. A tapasztalat szerint ugyanis ezeket ritkán hasznosítják újra, inkább a lakásban raktározzák, mert a gyűjtőpontok általában a települések szélén vannak, és amúgy is elenyésző összegeket fizetnek a roncsokért.

Roxana Puiu, az e-hulladék begyűjtésére szakosodott Environ cég menedzsere szerint a gyakorlatban kétféle módon lehetne kivitelezni a programot: vagy leadják a roncsokat a gyűjtőközpontokban, vagy elviszik bejelentés nyomán a háztartásokból.

Az európai uniós vállalások értelmében Romániának évente egy főre 4 kilogramm elektromos háztartási hulladékot kellene újrahasznosítania, jelenleg viszont mindössze 1,250 kilogrammot sikerül.

Hatástanulmány kellene

„Át kellene törni az érdektelenség falát, de felmerül a kérdés, hogy a plusz 150 lej használ vagy sem” – vélekedett megkeresésünkre Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő. A volt környezetvédelmi miniszter szerint szükség lenne egy tanulmányra, ami alátámasztja a roncsprogram szükségességét, hiszen a pontos adatok hiányában nehéz megítélni, hogy az mennyire lenne hatékony.

Azt kellene látni, hogy jelenleg mekkora értékben és hova adnak le elektronikai hulladékot, hiszen elvileg most is vannak évi kvóták, a vásárlók, már amikor megveszik az elektronikai berendezéseket, kifizetnek egy pluszköltséget, amit arra fordítanak, hogy az újrahasznosítás kötelezettségét átvállaló szervezeteken keresztül begyűjtik az elektromos szemetet. Korodi Attila emlékeztetett,

önkéntességi alapon tulajdonképpen már működik ez a rendszer, hiszen a kereskedők is gyakran ajánlanak fel árkedvezményt, ha a vevők beviszik a régi gépet. Kérdés, hogy kell-e ennél több?

– vetette fel a politikus.

Pénzre váltható. A kormány tervezete a nagyobb gépekért állítólag 150 lejes, a kisebbekért 100 lejes utalványt biztosítana Fotó: Pál Árpád

Legyen hatékony az ösztönzés

A jutalmazási rendszer mindenképpen hasznos és ösztönző, de megfelelő módszert kell erre kidolgozni – fogalmazott kérdésünkre Korodihoz hasonlóan Máthé László, a sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális hulladékgazdálkodási vállalat igazgatója. Szerinte nem lenne eredményes az új készülék vásárlásához kötni az értékjegyeket, hiszen nem mindenkinek van erre anyagi fedezete.

Egy kisnyugdíjas például csak hitelből tudna megvásárolni egy új hűtőt, a bónusz értéke pedig elmenne a kamatokra”

– részletezte az igazgató. A sepsiszentgyörgyi vállalat különben országos szinten élen jár az elektronikai hulladék begyűjtésében, tavaly száz tonnán felül gyűjtöttek, és idén már meghaladták a 60 tonnát, ám így is egy főre számolva egy kilogramm jön ki évente, ami az ország által vállalt kötelezettség egynegyede.

Mint Máthé László részletezte, évente egyszer minden faluba kimennek egy napra, összeszedik az elektromos hulladékot, de bejelentésre bármikor házhoz mennek, és elviszik a régi, feleslegessé vált háztartási gépeket.

Jelenleg tíz kilogrammért 3 lejt fizetnek, ezt leszámolják a szemétszállítási számla értékéből. Például egy televízió után általában hat lej kedvezmény jár.

Ez valamelyest ösztönzi az embereket, de a tapasztalat szerint még így is sokan otthon tartogatják a régi, meghibásodott készülékeket. A szakember felidézte, versenyeket is hirdettek, aki a faluban az első három készüléket leadta, jutalomban részesült, de ilyen esetben a később érkezők elégedetlenek voltak. Máthé László szerint mindenképp ösztönzésre lenne szükség, de azt hatékonyan kellene működtetni.

A Roncsautóprogram nagyon bevált

Mint ismeretes, 2010 óta múködik Romániában a Roncsautóprogram, amelynek keretében régi személygépkocsikat lehet leadni a roncstelepeken, és cserébe a Környezetvédelmi Alap új autó vásárlásakor felhasználható utalványokat biztosít. Ugyan tavaly felmerült, hogy megszüntessék a támogatást, a lakosság és az autókereskedők egyaránt felemelték a hangjukat, így kiderült, hogy továbbra is van létjogosultsága a gépkocsipark felújítását célzó programnak.  

2018-ban a Roncs­autóprogram keretében a magánszemélyek összesen 133 millió lej, a jogi személyek pedig 20 millió lej értékben kaphatnak kedvezményeket új személygépkocsi vásárlásakor, amennyiben leadnak a roncstelepen egy nyolcévesnél régebbi járművet. A februárban elfogadott módszertan szerint

egy leadott autóért 6500 lej jár, így a keret több mint 20 400 új személygépkocsi megvásárlására lesz elegendő.

Az úgynevezett alapprogram mellett ugyanakkor idén is elindult a Roncsautó plusz program, amely az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzi. Ennek finanszírozási útmutatóját szintén tavaly, három évre hagyta jóvá az illetékes miniszter.

A program által a száz százalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlása esetén 45 ezer lejes, a hibrid autók esetében pedig 20 ezer lejes támogatást igényelhetnek az érdeklődők, utóbbi esetében feltétel a kilométerenkénti legtöbb 50 grammos szén-dioxid-kibocsátás. Fontos kiemelni, hogy az előírások szerint a Roncsautó plusz programban a tulajdonosoknak nem kötelező leadniuk régi autójukat, ám ha mégis úgy döntenek, hogy leadják és kiíratják forgalomból régi, nyolc évnél idősebb járművüket, a 45 vagy 20 ezer lejes támogatás mellett megkapják a régi autó kivonásáért járó 6500 lejt is.