Újfent inog a második pillér: Vasilescu szerint a kormány opcionálissá teszi a magánnyugdíjat

Bálint Eszter 2018. június 11., 15:41

Mégsem mondott le a kormány a nyugdíjrendszer második pillérének opcionálissá tételéről. A munkaügyi miniszter szerint nem lesz több nyugdíja annak, aki megtartja a jelenleg kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetést.

Fotó: FacebookLia Olguta Vasilescu

Bár a múlt héten még úgy tűnt, hogy a közfelháborodás nyomán a kormány egyet hátralép a nyugdíjrendszer második pillére, a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulások ügyében, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós interjúban újfent leszögezte, opcionálissá teszik a magánpénztári befizetéseket.

Eldöntöttük, hogyan járunk el a második pillér ügyében, és az lesz, amit már tavaly bejelentettünk: opcionális lesz ez a második pillér. Nincs apelláta, ez kőbe van vésve”

– fogalmazott a tárcavezető a România Tv műsorában. Bejelentette egyúttal, hogy még a nyár folyamán közzétesznek egy jelentést, amely ismerteti, milyen előnyei és milyen hátrányai vannak a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulásnak, és ki-ki maga dönti el, hogy akarja-e ezt követően fizetni.

„Nagyon világosan elmagyarázzuk mindenkinek, aki hozzájárulást fizet a második pillérbe, hogy mennyi lesz a nyugdíja. Az embereknek elvárásaik vannak, és beszélgetéseim során azt tapasztalom,

azt hiszik, hogy egyenlő nyugdíjat fognak majd kapni azokkal, akik nem fizetnek hozzájárulást a kötelező magánnyugdíj-alapba, s ahhoz fog hozzáadódni ez az összeg. Hát nem. Hiszen az első pillérbe fizetett hozzájárulásból veszik el a másodikba folyósított összeget”

– emelte ki ugyanakkor Vasilescu. Ismételten arról biztosította ugyanakkor a polgárokat, hogy nem fogják államosítani a második pillért.

A múlt héten Viorica Dăncilă miniszterelnök még úgy nyilatkozott, nincsen a második pillér kapcsán semmiféle törvénytervezet, és arra kérte az újságírókat, hogy felejtsék el a témát, legalábbis egyelőre. Fontosnak tartotta leszögezni egyúttal, hogy a második pillér nem szűnik meg.