Fenyegetésként értékelik a romániai bírák és ügyészek a PSD nagygyűlését és Dragnea kijelentéseit

Krónika 2018. június 11., 14:24

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege felkérte az Igazságszolgáltatási Felügyeletet (IJ), kezdjen ellenőrzésbe Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnökének televíziós nyilatkozata során elhangzott állításokkal kapcsolatban.

Nem tetszik az igazságügyi dolgozóknak, hogy Liviu Dragneáék szekusoknak nevezték őket Fotó: PSD

A CSM ügyészi részlege szerint a testületnek azért kell vizsgálatot indítania, mert felmerül a gyanú, hogy Dragnea vasárnap tett kijelentései sértették az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

A PSD elnöke azt nyilatkozta az Antena 3 hírtelevízió vasárnap esti műsorában, hogy a szombati nagygyűlést azért szervezték meg, mert tiltakozni akartak egy „utálatos” rendszer ellen, amely szerinte „néhány szekus kezében van”, Klaus Johannis támogatása alatt.

„Az államfő ennek a rendszernek a fő haszonélvezői közé tartozik, és többek között az ügyészségek vezetőinek, a hírszerző szolgálatok tisztjeinek segítségét élvezi. Akárcsak a Lucian Pahonţuét (a kormányőrség parancsnoka – szerk. megj.), aki a párhuzamos állam egyik fontos vezetője” – idézte Dragneát az Agerpres hírügynökség.

{K1}

Dragnea kijelentései, valamint a szombati nagygyűlésen elhangzottak kapcsán a Romániai Bírák Fóruma (FJR) is az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédését kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM). A FJR hétfői állásfoglalásában leszögezi: álláspontja szerint haladéktalanul a CSM, mint az igazságszolgáltatás függetlenségéért kezeskedő intézmény beavatkozására van szükség „a bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások leállítása érdekében”.

A közlemény leszögezi, hogy a június 9-ei nagygyűlés szervezői büntetőjogi eljárásokban érintett személyek, és az általuk megfogalmazott felhívások a „visszaélések” ellen valójában nyomásgyakorlást jelentenek a büntetőjogi eljárásokon dolgozó ügyészekre és bírákra, amely „rendkívül veszélyes precedenst jelent, amennyiben büntetlenül marad”.

Az aláírók sérelmezik, hogy a politikai diskurzus során általánosságban „korruptaknak, szekusoknak, sőt patkányoknak” címkézték az igazságszolgáltatás képviselőit, és a nép akarataként állították be azt a törekvést, hogy kivonják a büntetőjogi felelősségrevonás alól a „választottakat”. A romániai bírák szerint mindez súlyos fenyegetés az igazságszolgáltatás függetlenségével szemben, a „Vessünk véget az igazságszolgáltatás visszaéléseinek” felhívás pedig a bírák és ügyészek szakmai és erkölcsi hitelrontását jelenti.

A Romániai Bírák Fóruma felkérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy tegyen panaszt az Országos Audiovizuális Tanácsnál, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és más illetékes szerveknél a nagygyűlésen elhangzottak miatt.