Rostás Szabolcs 2018. június 10., 23:28

Román abszurd

Ha nincs Simona Halep és az ő kiváló teljesítménye, Romániáról kizárólag negatív hangvételű, a honi politikai állapotokat elmarasztaló, vagy éppenséggel azok miatt szörnyülködő cikkek látnak napvilágot az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban. Amely egyszerűen nem tud napirendre térni afölött, hogy a magát demokratikus berendezkedésű országnak tartó Romániában a kormányon lévő pártok utcai tüntetést rendeznek saját maguk támogatására, továbbá egy, jóformán csak általuk észlelt hatalmi erőtér, a „párhuzamos állam” ellen.

Teljesen érthető az általános megrökönyödés, hiszen ilyesmire legutóbb huszonkilenc évvel ezelőtt volt példa tájainkon, amikor is az állampárt főtitkára, a kommunista diktátor tömeggyűlést hívott össze saját támogatása, no és persze az ország szétdarabolására törekvő „külföldi ügynökségek” ostorozása érdekében.

A Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu által szombaton megrendezett utcai színjáték tipikus román politikai abszurd. Két, az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került vezető politikus – akik közül az egyiket egyszer már jogerősen elítélték, és hamarosan ítéletet hirdetnek egy újabb büntetőperében is – arra használja fel pártja híveinek tízezreit, hogy megfélemlítse, befolyásolja az ügyészeket és bírákat.

Miközben a vidékről felbuszoztatott emberek jelentős része azt sem tudja, miért, mi ellen demonstrál, a koalíció vezetői okkult erőket láttatva támadnak mindent, ami szerintük akadályát jelenti az általuk meghirdetett ágazati „reformok” megvalósításának. Figyelem: arról a koalícióról beszélünk, amely kényelmes parlamenti többséget szerzett a 2016 végén rendezett választáson, azután viszont egy év leforgása alatt kétszer is megbuktatta a saját kormányát.

Miközben Dragnea és Tăriceanu szerint az általuk vizionált „párhuzamos állam” a demokrácia és a jogállamiság létére tör, egyre nyilvánvalóbb, hogy a két politikai vezető veszélyezteti a romániai jogállamiságot. Hiszen a hülye is látja például, hogy elsősorban nem – vagy nemcsak – Laura Kövesi DNA-főügyész személye ellen, a leváltása érdekében indítottak támadást, hanem magának a korrupcióellenes ügyészségnek a gyengítése, a korrupcióellenes küzdelem megakasztása a céljuk és jól felfogott érdekük.

És az igazi dráma csak ezután veszi kezdetét, ha Klaus Johannis államfő az alkotmánybíróság döntésével szembemenve mondjuk nem hajlandó meneszteni Kövesit, a balliberálisok pedig Dragnea esetleges újabb elmarasztaló ítélete mögött is a „párhuzamos államot”, nem pedig a független igazságszolgáltatást láttatják.

{K1}