„Megtalálta” a román sajtó a nemzetközi körözés alatt álló Markó Attilát

Krónika 2018. június 09., 12:35

A román igazságszolgáltatás által kétszer – ebből legutóbb alapfokon letöltendőre – elítélt Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt székelyföldi és anyaországi politikusok társaságában ábrázoló fotót tett közzé a bukaresti média.

Markó Attila a román bulvárlap felvételén Potápi Árpád (balra) és Tamás Sándor társaságában Fotó: Libertatea.ro

A Libertatea bulvárlap kisebb szenzációként tálalja, hogy sikerült friss fényképfelvételt megszereznie és leközölnie az RMDSZ volt parlamenti képviselőjéről azóta, hogy 2014 óta Magyarországon tartózkodik. A nemzetközi körözés alatt álló egykori politikust Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök társaságában kapták lencsevégre, mégpedig a Budapesten május 11 és 13 között megrendezett Székely Fesztiválon.

A bukaresti napilap „bizonyos hangokra” hivatkozva azt állítja, hogy Markó Attilát éppen a budapesti hatóságok rejtegetik, sőt a kiadvány szerint ez a „védelem” a székelyföldi politikusnak a magyar titkosszolgálatokkal fenntartott állítólagos kapcsolatával áll összefüggésben.

„Lám, Markó Attila nemcsak a közösségi oldalakon van jelen, és nem átall megjelenni a nyilvánosság előtt, ahol sörözik és hagyományos magyar ételeket fogyaszt ismerős politikusok társaságában” – jegyzi meg a szerző nélküli, több más román lap és hírportál által átvett újságcikk.

Markó Attilát a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjaként idén februárban újabb korrupciós perben ítélte el a bukaresti táblabíróság, alapfokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabva az egykori államtitkárra. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A volt RMDSZ-es politikus esetében 2014-ben született az első, jogerős ítélet, amellyel felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult egy államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium – visszaszolgáltatásához. Miután Markó ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, a volt képviselő bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A román hatóságok korábban nemzetközi körözést bocsátottak ki ellene.