Erdélyi dokumentumfilmek elkészítését is támogatja a budapesti médiatanács

Hírösszefoglaló 2018. június 08., 20:35

Kilenc magyarországi mellett hat határon túli alkotó készítheti el dokumentumfilmjét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával.

Haáz Sándorról, a székelyföldi Gyermekfilharmónia vezetőjéről is készül portré Fotó: Tamás Attila

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az idei Ember Judit-pályázat első fordulójában a filmek gyártására 111,8 millió forintot ítélt oda a testület. A dokumentumfilmeknek 2019. augusztus végéig kell elkészülniük, és az azt követő hónapokban mutatják majd be az alkotásokat a közmédia csatornái, a Hír TV és az ECHO TV.

A határon túlról érkezett pályázók közül támogatásban részesítette a testület A Fili karnagya című filmmel jelentkező

Bajna György rendezőt, aki a székelyföldi Gyermekfilharmónia vezetőjéről, Haáz Sándorról készít portrét.

Maksay Ágnes a Szefket rejtélyben a kolozsvári születésű Széfeddin Sefket Tibor nemzetközi filmes karrierjét követi végig. Moldovai Katalin Peremvidéken című filmjének középpontjában az erdélyi Szántó Sándor református lelkész és Farkas Béla, a szórványfelekezet gondnokának munkája és barátsága áll majd. Répaszelet címmel Vargyasi Levente a répatermesztést két szálon - mezőgazdasági és gyári munkásokon - keresztül hozza közelebb a nézőkhöz.

A Bakancslista alkonyatban című mű Simó Ibolya rendezésében a székelyudvarhelyi szépkorúak társaságának tagjairól szól majd,

a Volt egyszer egy autonómia című filmjében Fecső Zoltán pedig a Sztálin kérésére létrehozott székelyföldi Magyar Autonóm Tartomány elsorvadását ismerteti.

A tájékoztatás szerint a magyarországi pályázók közül Kerekes András Levelek a bolondokházából címmel rendezhet filmet egy asszony tragédiájáról, akitől ÁVH-s férje elvette közös gyermeküket, majd a nőt elmegyógyintézetbe záratta. Rozgonyi Ádám a Hazatérők című alkotásában a trianoni döntés után Magyarországhoz visszacsatolt Somoskő és Somoskőújfalu századfordulós történetét mutatja be.

Nagy Viktor Oszkár egy székelyföldi gyermekotthon három lakójának egy évét fogja végigkövetni a Tündérországban című alkotásában.

Szentgyörgyi Bálint A vádlott vádló című filmjében a Nagy Imrére halálos ítéletet kimondó bíró, Vida Ferenc ellentmondásos szakmai életútját viszi képernyőre. Pap Ferenc a Fehér Ház című alkotásban a Képviselői Irodaház múltját, a kommunista diktatúrában betöltött szerepét eleveníti fel, Király Levente Piedone nyomában! címmel Bud Spencerről fog forgatni, Kriskó László pedig, Példát mutatva Európának című filmjében a 450 évvel ezelőtti tordai Országgyűlésen a világon elsőként törvénybe iktatott vallásszabadság kapcsán járja majd körbe Erdély örökségét.

Dudás Viktor a Magyarország jazz élete egykor és ma című alkotásában a műfaj anyaországi történetét dokumentálja, míg Maróti-Agóts Ákos és Novák Tamás a legendás piarista paptanár, Jelenits István életéről készít filmet - annak azonos című könyve nyomán - Betű és lélek címmel - közölte az NMHH.