B9: a NATO-nak szolidárisan kell reagálnia a déli és a keleti irányból érkező veszélyekre

MTI 2018. június 08., 17:07

A Bukaresti Kilencek (B9) államfői varsói csúcstalálkozójukon nyilatkozatot fogadtak el, amely szerint a NATO-nak a déli és a keleti irányból érkező veszélyekre egyaránt szolidárisan kell reagálnia - közölte Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban.

Fotó: Presidency.ro

A csúcs másik házigazdájával, Klaus Johannis román elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten Duda elmondta: a júliusi brüsszeli NATO-csúcson előterjesztik a Bukaresti Kilencek (a V4 országai, a három balti ország, Románia és Bulgária - B9) nyilatkozatát, amely szerint

a NATO-nak minden fenyegetésre szolidárisan kell reagálnia, akár déli, akár keleti irányból érkezzen a veszély.

Duda szerint a varsói találkozó résztvevőinek nyilatkozata a továbbra is megoldatlan ukrajnai fegyveres konfliktusról is említést tesz, valamint a közel-keleti helyzetről is.

A NATO keleti szárnyának államait tömörítő csoport egysége iránt tudakoló újságírói kérdésre válaszolva Duda leszögezte: a B9 országainak álláspontja a "legfontosabb biztonsági témában egyezik, hasonló észrevételeik és ötleteik vannak". Úgy látta: a B9-ek közös álláspontja hozzájárul az észak-atlanti szövetség egységéhez, megkönnyíti a brüsszeli csúcsot megelőző vitát, valamint az ott folytatandó tárgyalásokat is.

Klaus Johannis román elnök úgy vélekedett: a B9-ek együttműködése nagyon hasznosnak bizonyult, ez a NATO szolidaritását, a biztonság oszthatatlan voltát bizonyítja.

Beszámolt róla, hogy a pénteki csúcstalálkozón a B9-ek főleg a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozójának témáiról, a B9-ek sajátos hozzájárulásáról tanácskoztak, a biztonságról folytatott megbeszélést pedig az Európai Unió és a NATO közötti, egymást kiegészítő együttműködésre is kiterjesztették, amire Johannis szerint egyre nagyobb szükség van a jelenlegi fenyegetések dinamikája és változatossága közepette. Hozzátette:

a B9-ek egyetértenek abban, hogy hozzá kell járulni a NATO-n kívüli térségek biztonságának erősítéséhez is, és támogatják a szövetség jelenlegi "Oroszország-politikájának" folytatását.

A B9 első államfői találkozóját 2015 novemberében tartották meg Bukarestben, a NATO csapatainak a három balti országba, Lengyelországba és Romániába való telepítéséről döntő, 2016. júliusi varsói NATO-csúcstalálkozót megelőzően.

A pénteki varsói B9 államfői találkozó a második, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli rajta.