Elutasított fellebbezés: a Tölgyek nélkül rendezik a rögbi-világbajnokságot

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. június 08., 08:39

A nemzetközi rögbiszövetség fellebbviteli bizottsága helybenhagyta a Románia ellen alapfokon kiszabott pontlevonásokat Sione Faka’osilea szerepeltetése miatt, ezért a felnőttválogatott – történetében először – lemarad a világbajnokságról.

Fotó: FAcebook/Romanian rugby federation

A tongai születésű sportoló ügyével kapcsolatban a romániai sportszervezet (FRR) továbbra is úgy véli, hogy jóhiszeműen és körültekintően járt el, a szükséges iratokat és bizonyítékokat csatolták, emiatt igazságtalannak tartják a szigorú szankciót – amely megegyezik a honosított játékosaik játékjogát előzetesen le sem ellenőrző belgákra és spanyolokra kiszabott büntetéssel.

A közlemény rámutat: a Románia vb-helyét átvevő Oroszország csak több tétmérőzést követően emelt panaszt a honosított tongai szerepeltetése miatt,

ráadásul olyan adatbázisban talált kimutatást Faka’osilea szülőhazája együttesében történt debütálására, amelyet a világszervezet nem tett nyilvánossá, és a román szövetség számára is elérhetetlen volt, amikor a játékost piros-sárga-kék színekben nevezték.

Hozzátették, hogy a fellebbviteli meghallgatáson bemutatták azt az iratot, amelyben a Tongai Olimpiai Bizottság vezetője elismeri a saját szövetségük által „személyi mulasztásból” elkövetett hibát, de a szankciók elbírálásakor semmilyen enyhítő körülményt nem vettek figyelembe. Szerintük a pénzbírság elengedő büntetés lett volna, így viszont most „elveszítették egy részét annak, amit sok munkával felépítettek”.

„Elveszítjük azért, mert figyelmen kívül hagyják, hogy végig szabályosan jártunk el az ügyben.

Nemcsak a világbajnoki, kiérdemelt részvételtől fosztanak meg, hanem az abban való hitünket is elveszik, hogy különbséget tesznek a szabályokat betartó becsületesek és a kiskapukat keresők között”

– idézi Alin Petrachét az FRR közleménye. A szervezet elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a romániai rögbi nem engedheti magát leteperni, és biztos abban, hogy talpra tudnak állni az „ütés” után. „Mindnyájatokra szükségünk van, hogy bebizonyítsuk: amíg egy csapat vagyunk, senki és semmi sem győzhet le minket” – fogalmazott.

A romániai Tölgyek helyett, mint ismeretes, Oroszország léphet majd pályára a jövő évi, Japánban rendezendő világbajnokságon, míg Németország Portugáliával játszhat pótselejtezőt a részvételért.

{K1}