Lebutított, gátolja a kreativitást a játszóterekre vonatkozó hazai szabályozás

Bíró Blanka 2018. június 10., 10:12

A gyermekek épsége szempontjából nem sokat számítanak a fogyasztóvédelem által a játszótereken tapasztalt hiányosságok miatt kirótt bírságok, a hatóság ugyanis nem a biztonsági fokot vizsgálja, hanem például a feliratok, tájékoztatók meglétének néz utána.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Tetemes bírságokkal sújtotta a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság a háromszéki önkormányzatokat az ügykezelésükbe tartozó játszótereken észlelt hiányosságok miatt, a nyár beköszöntével, illetve a vakáció közeledtével pedig más térségekben is fokozottan figyelnek a hatóságok a szabadtéri létesítményekre. Ennek nyomán azonban korántsem szavatolt az ezeket használó gyermekek biztonsága,

a Krónikának nyilatkozó szakértő szerint ugyanis a játszóterek biztonságát valójában senki nem ellenőrzi, a fogyasztóvédelem csak az általános szabályozás betartását kéri számon,

így például a feliratok, esetleg a kerítés meglétét.

Mandel Zoltán, a játszótérelemeket gyártó csíkszeredai Gordius Plus vállalkozás ügyvezetője, tervezője és kivitelezője rámutatott: minden köztéri, sőt a vendéglátóipari egységek, a panziók és a tanintézetek által működtetett játszótereknek meg kell felelniük egyrészt az európai uniós szabványoknak.

Eleget kell tenniük továbbá a romániai előírásoknak is, amelyek a szakember szerint jóval szigorúbbak, ami sok esetben gátat szab a gyártók kreativitásának.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Mandel kifejtette: az európai biztonsági szabványokat a piacvezető gyártók úgy alakították ki, hogy ne állják útját a kreativitásnak, ugyanakkor kiküszöböljék a lehetséges veszélyforrásokat, például az ujjak vagy a nyak beszorulását, a horzsoló felületeket. Szabályozzák többek között, hogy a hinta láncának szemei közötti távolság akkora legyen, hogy ne szorulhasson be a gyerek ujja, de teret engednek az ötletes megoldásoknak.

Lebutították az EU-s szabályzatot

Romániában eközben a kazánokért, magasnyomású tartályokért, valamint emelőszerkezetekért felelős országos hatóság (ISCIR) bocsátja ki az engedélyeket, szigorításaikkal pedig lebutították az európai szabványokat, ráadásul a sorozatgyártást helyezték előtérbe, akadályozva ezzel, hogy a játszóteret az adott helyszínhez igazítsák a kivitelezők. Ennek nyomán például Romániában a tornyok minden eleme zárt kell, hogy legyen, így nem tudják beépíteni a különben nagyon népszerű tűzoltórudat.

Mandel Zoltán hangsúlyozta,

a gyermekek érdekes, változatos elemekre vágynak, ellenkező esetben az izgalmasabbnak tűnő építőtelepen vagy az út mellett játszanak, ami a legkevésbé sem biztonságos.

Meggyőződése, hogy a játszótér nem kell egy túlbiztosított gumiszoba legyen, hiszen a gyerekeknek ott kell megtapasztalniuk határaikat, egy ütés, horzsolás révén tanulják meg, hogy milyen magasról tudnak leugrani. Szerinte elég lenne az EU-s szabványokat figyelembe venni.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Romániában ráadásul nem ellenőrzik a már felszerelt játszóterek biztonságát, a fogyasztóvédelem csak az általános szabályozást kéri számon, a táblákat, a tájékoztatót, a kerítést figyelik. Mandel rámutatott: erre is szükség van, hiszen például a bekerített játszótérre nem tudnak bemenni a kóbor kutyák, nem piszkítják be a homokozót. Arra is szükség van, hogy pontosítsák, melyik korosztály veheti igénybe a különböző elemeket, vagy ellenőrizzék, hogy éjszaka a játszótér zárva van-e, így meg lehet előzni a rongálást, a vandalizmust is, hiszen a rendőrök a szabályzatra hivatkozva éjszaka kitilthatják a söröző suhancokat a játszóterekről. A Gordius Plus képviselője arra is kitért:

egy megfelelően elkészített és karbantartott játszótér ritkán hibásodik meg, így ezek általában rongálás áldozatául esnek.

Hetente ellenőriz az önkormányzat

Czimbalmos Kozma Csaba, Sepsiszentgyörgy városmenedzsere eközben lapunknak arról számolt be: a háromszéki megyeszékhelyen hetente ellenőrzik a játszótereket, az önkormányzat két alkalmazottja csak ezzel foglalkozik. Végigjárják a létesítményeket, a meghibásodott elemeket megjavítják, kicserélik. A városmenedzser hangsúlyozta:

a tulajdonos önkormányzat felelőssége hatalmas, de a felhasználóknak is oda kell figyelniük, rászólhatnak a rongálókra, jelezhetik az észlelt meghibásodást,

de akár vissza is üthetnek egy kiálló szöget, hiszen így megelőzik a balesetet.

Czimbalmos Kozma Csaba arról is beszámolt: a fogyasztóvédők folyamatosan szóvá teszik azt is, hogy a játszóterek nincsenek bekerítve, de a kerítésekhez építkezési engedély szükséges, ezenkívül tisztázni kell a tömbházak közötti területek tulajdonjogát. A nehézségek ellenére a folyamat már elindult, első körben az önkormányzat által működtetett 47 játszótér közül tucatnyit vesznek körül másfél méter magas kerítéssel, illetve a hiányzó tájékoztató táblákat is megrendelték már.

A Kovászna megyei fogyasztóvédelem április és május folyamán a megye területén 18 játszóteret ellenőrzött, és 16 esetben észleltek szabálytalanságot,

ezek nyomán 28 ezer lej értékben róttak ki bírságokat. A hatóság közleménye szerint háromféle szabálytalanságot tapasztaltak: sok helyen hiányzott a működési engedély, máshol nem tették ki a tájékoztató táblát, illetve a különböző elemek működési szabályzatát. Arra külön kitértek, hogy Sepsiszentgyörgyön sorozatban immár negyedik éve büntetnek, ez idő alatt összesen 135 ezer lej bírságot róttak ki a játszóterek és a mozgásparkok miatt.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A legnagyobb összegű szankciót két évvel ezelőtt állapították meg, miután egy gyerek megsérült a mozgásparkban, mert beszorult az ujja. Mircea Diacon főfelügyelő leszögezte: addig nem lehet a játszótereket használni, amíg az általuk jelzett hiányosságokat nem pótolják.