Decentralizálnák a gépkocsivezetői jogosítványok kibocsátását

Krónika 2018. június 07., 19:39

Egyszerűbbé válhat a jogosítványkibocsátás és a gépjárműbejegyzés az RMDSZ módosító javaslata nyomán, amely a szolgáltatások decentralizálását célozza.

Fotó: Pál Árpád

Decentralizálhatják jövő év elejétől a jogosítványkibocsátási és a gépjárműbejegyzési szolgáltatást, amennyiben elfogadják az RMDSZ által benyújtott törvénymódosító javaslatokat. A szövetség hírlevelében tájékoztatott arról, hogy kezdeményezésük alapján

ezeknek a szolgáltatásoknak a lebonyolítása a prefektúráktól a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerülne át, a megyei tanácsoknak pedig lehetőségük lenne közbeavatkozni a procedúra javítása érdekében.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: az átszervezésre azért volna nagy szükség, mert jelenleg számos megyében igen lassú a jogosítvány megszerzésének folyamata, hónapok telnek el a sofőrvizsga elméleti és gyakorlati megmérettetése között a megfelelő intézményi infrastruktúra hiánya miatt, vagy mert túl kevés az alkalmazott. Hasonlóan nehézkes a gépjárműbejegyzés több térségben.

Az RMDSZ módosító javaslatait kedden már elfogadta az új közigazgatási törvénykönyv kidolgozásával foglalkozó speciális parlamenti bizottság. Az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa hangsúlyozta,

sem a jogosítványszerzés, sem pedig a járműbejegyzés esetében nem fog változni a kibocsátási rendszer, hiszen ezek a szolgáltatások a személyes adatok védelmét szavatoló elektronikai rendszerben történnek, akárcsak például a személyi igazolvány esetében.

„Az említett szolgáltatások decentralizálása a szervezésben fog változást hozni, a megyei önkormányzatoknak lehetőségük lesz olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel megfelelő infrastruktúrát, feltételeket biztosítanak a jogosítványkibocsátás és gépjárműbejegyzés gördülékennyé tételéhez” – összegezte a szenátor.

Korábban más RMDSZ-es honatyák is beszéltek arról, hogy a sofőrvizsgára és a jogosítványok kibocsátására vonatkozó előírások sürgős változtatására van szükség, ennek érdekében több módosító javaslatot is benyújtottak, illetve terveznek iktatni. Benedek Zakariás parlamenti képviselő még februárban azt nyilatkozta: jóval hatékonyabb és gyorsabb lenne a folyamat, ha nem kizárólag rendőrök, hanem a megfelelő engedéllyel rendelkező civilek is vizsgáztathatnák a tanuló vezetőket.